Ga direct naar inhoud
Nieuws

Lentebloeier in de Loonse en Drunense Duinen: Amerikaanse krentenboom

06 april 2020 | Irma de Potter

De massaal bloeiende Amerikaanse krentenbomen in de bossen van de De Loonse en Drunense Duinen geven het nu nog kale bos een sprookjesachtige sfeer. Die betovering duurt niet lang, want de struiken bloeien slechts kort. Maar dan hebben al wel heel veel insecten zich te goed gedaan aan deze nectarbommen. Wat dat betreft is de Amerikaanse krentenboom naast decoratief ook heel nuttig en heeft hij zich probleemloos ingevoegd in ons Nederlandse bos.

Bloeiende krentenbomen de Kraanvense heide in de Loonse en Drunense Duinen.

Het is eigenlijk een struik met boomcapsones. Hij kan tot wel 12 meter hoog worden.

Opfleuren van onze natuur

Na de laatste ijstijd was het voor veel boomsoorten moeilijk om naar de noordelijke gebieden terug te keren. Daarom ziet het oorspronkelijke Nederlandse bos, vooral op de arme zandgronden, er ietwat monotoon en saai uit. Daar kwam verandering in door de grote ontdekkingsreizen vanaf de 17de eeuw, die mensen naar verre uithoeken van de wereld brachten. Zij waren verrukt door de veelheid aan boom- en plantsoorten en alle variaties in vormen en kleuren. In Amerika, waar hele gebieden hetzelfde klimaat kennen als in ons land, troffen ze veel soorten die ze meenamen en hier introduceerden.

Ze 'fleurden' er de Nederlandse tuinen, parken en later ook de natuur mee op, maar die 'American dream’ bleek in veel gevallen een wolf in schaapskleren.

Amerikaanse krentenboom

Gelukkig hebben we van de Amerikaanse krentenboom weinig te vrezen en is hij vooral mooi en nuttig. Bijen en kleine insecten doen zich te goed aan de nectar en in ruil daarvoor bestuiven die de bloemen. In de zomer hangen de struiken vol met blauwe bessen die op krenten lijken. Ze zijn eetbaar en je kunt er jam van maken, maar vogels en insecten zijn er dol op en zullen je zeker voor zijn. Vroeger gebruikte men het ook het hout van de dunne stammen om er stelen voor gereedschap van te maken. De Amerikaanse krentenboom is inmiddels zodanig verwilderd en aangepast dat hij tot de inheemse soorten wordt gerekend. Opmerkelijk is dat hij tegenwoordig op het hele Amerikaanse continent bijna niet meer voorkomt.

Een wolf in schaapskleren

Nieuwe bomen en planten werden hier heengebracht vanwege hun mooie herfstkleuren of bloeiwijzen. Maar veel soorten bleken minder onschuldig dan in eerste instantie gedacht. Zo ontpopten de Amerikaanse eik en de Amerikaanse vogelkers zich als een grote bedreiging voor het oorspronkelijke bos. Het zijn agressieve groeiers en ze zaaien zich massaal uit. Zaden van andere planten en bomen krijgen daardoor steeds minder kans om te ontkiemen. In plaats van meer variatie in het bos maken deze boomsoorten het bos juist soortenarmer. Ook het insecten-, en bodemleven in de Nederlandse natuur is niet goed in staat om het hout en bladafval van deze Amerikaanse-,  eik en vogelkers te verteren.

Uitbundig bloeiende krentenbomen in het bos

Genieten van de bloeiende krenten

Wil je ook genieten van de uitbundige bloei van de krentenboom, wandel dan eens de Roestelbergroute (5.5 km) in de Loonse en Drunense Duinen of de Van Tienhovenroute (2.7 km) op de Kampina, waar een heel krentenboomlaantje nu in bloei staat. Deze laatste route is ook geschikt voor mensen met een beperking.

Om tijdens de coronacrisis grote druktes te voorkomen, wordt geadviseerd om voor een wandeling zoveel mogelijk de weekenden te mijden. Kies voor een doordeweekse dag en neem ook in de natuur alle voorzorgsmaatregelen in acht. Houd dus een afstand van 1.50 m aan tot andere bezoekers, ga met niet meer dan 2 personen wandelen en blijf thuis als je klachten vertoont.

Irma de Potter
Irma de Potter