Ga direct naar inhoud
Nieuws

Nieuw mtb- en ruiterseizoen in de Loonse en Drunense Duinen

16 januari 2020 | Sander Verwoerd

IJskoude tochten of besneeuwde stuifduinen zijn er eind 2019 niet geweest en 2020 begint hiervoor niet hoopvol. Maar ook met het warmere winterweer blijft het sportief genieten in de Loonse en Drunense Duinen. Natuurmonumenten attendeert de sportieve bezoekers deze dagen op het verplichte mtb-vignet en de ruiterpas, die je bij je moet hebben als je op pad gaat in het Nationaal Park. Met de aanschaf hiervan steun je de natuur én draag je bij aan het onderhoud van de paden.

Paardrijden in Veluwezoom

Mtb-routes, ruiterpaden en routekaart

In Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen vind je twee mtb-routes. Eén uitdagende track van 26 km. en een kortere route van 16 km. voor de minder ervaren mtb-er. Buiten deze routes is mtb-en niet toegestaan.

Ruiters kunnen sinds kort een route uitstippelen via een ruiter/men-kaart. Deze is te koop bij Manege van Loon (€ 3,50) in Loon op Zand. Verder volgen ruiters de bekende symbolen. In het open stuifzand mogen ruiters vrij rondrijden. Maar rijd nooit door de heideveldjes en over de mostapijten, want hier leven en broeden dieren van het stuifzandgebied.

De ‘Brabantse Sahara’ is een prachtig en daardoor ook geliefd gebied voor tal van bezoekers. Natuurmonumenten probeert de verschillende gebruikers daarom enigszins te scheiden, al lukt dat niet overal. Houd dus ook rekening met elkaar. Dit is een extra goed voornemen voor ons allen, naast het weg sporten van enkele overtollige kilootjes.

Praktische informatie ruiterlabel en mtb-vignet

De ruiterpas en het mtb-vignet zijn een kalenderjaar geldig. De nieuwe passen voor 2020 kun je bij verschillende horecagelegenheden in de omgeving kopen. Of bestel hem online. Het mtb-vignet (€12,-) vind je op natuurmonumenten.nl/mtb/vignet en de ruiterpas (€25) bestel je op natuurmonumenten.nl/ruiter/vignet. Voor wie slechts een dagje gaat touren, is er een dagpas beschikbaar. Leden van Natuurmonumenten krijgen korting; lid worden kan óók online.

 

Sander Verwoerd
Sander Verwoerd