Ga direct naar inhoud
Nieuws

Nog nooit zoveel dode dassen rond de Loonse en Drunense Duinen

16 december 2021 | Irma de Potter

De das is in en rond de Loonse en Drunense Duinen al jarenlang aan een opmars bezig, maar zijn succesverhaal kent ook een keerzijde. Want nooit eerder werden er zoveel dassen doodgereden dan in 2021. Dit nieuws bracht de Dassenwerkgroep Loonse en Drunense Duinen e.o. deze week naar buiten. Een trieste boodschap, temeer omdat aanrijdingen in het verkeer met gerichte maatregelen te voorkomen zijn.

aangereden das

Dassenwerkgroep

De dassenwerkgroep ‘Loonse en Drunense Duinen en omgeving' volgt al sinds het begin van deze eeuw de ontwikkeling van de destijds 21 geherintroduceerde dassen en hun nageslacht. Voor Natuurmonumenten inventariseert zij met 15 vrijwilligers alle burchten in De Loonse en Drunense Duinen en op Huis ter Heide. Maar ook in het buitengebied van de omliggende gemeenten wordt het dassenleven nauwkeurig gevolgd. Ook dit jaar zijn er weer dassen bijgekomen en is het aantal gegroeid naar 275 individuen. Hiervan leven er 140 in de duinen en het natuurgebied Huis ter Heide. “Het was normaal Nederlands weer”, zegt Bert van Opzeeland van de Dassenwerkgroep, “ In tegenstelling tot de twee gortdroge zomers hiervoor, viel er nu voldoende regen. Dat heeft gezorgd voor genoeg voedsel, waaronder veel regenwormen, het hoofdvoedsel van de das. Daardoor hebben veel jongen van dit jaar het overleefd en zien we ook lekkere vette dassen, die stevig de winter in gaan. Maar met de groei van het aantal dassen zien we jammer genoeg ook meer verkeersslachtoffers”, aldus Van Opzeeland.  

Dassentunnel

Met een hekwerk zijn dassen makkelijk te leiden naar de tunnel, die hen veilig naar de andere kant van de weg helpt.

Bijna een kwart van de dassenpopulatie werd dit jaar slachtoffer in het verkeer.

Dit jaar zijn er 65 dode dassen geteld, waarvan 63 dieren in het verkeer zijn omgekomen. “Dat is extreem veel”, zegt Van Opzeeland. Bekende verkeerswegen waar ieder jaar veel dassen sterven zijn de Heikant / Guldenberg aan de zuidkant van de duinen en de Margrietweg aan de noordkant. Maar ook de Bergstraat door Huis ter Heide en het deel van de snelweg N261 tussen Loon op Zand en Tilburg zijn beruchte plekken. In het schemer gaan dassen aan de wandel op zoek naar voedsel. Ze volgen iedere nacht vaste routes en steken daarbij vaak wegen over om bij de voedselrijke weilanden te komen waar ze op regenwormenjacht gaan.  “Dat oversteken kost veel dassenlevens, terwijl je met dassentunnels veel van die aanrijdingen kunt voorkomen”, verzucht Van Opzeeland. Hij spreekt al jaren gemeenten aan om voor de dodelijkste trajecten maatregelen te nemen. Zo scoort het traject Guldenberg / Heikant in de gemeente Vught zelfs het grootste aantal slachtoffers van Nederland. Voor de dassen die de N261 oversteken, gloort wel hoop, want daar komt in een niet al te verre toekomst een recroduct, een combinatie van een natuurbrug met een oversteek voor recreanten. De dassen zullen daar zeker gebruik van gaan maken.

Irma de Potter
Irma de Potter