Ga direct naar inhoud
Nieuws

Prehistorie geeft zich na storm bloot in de Loonse en Drunense Duinen

19 maart 2019 | Irma de Potter

Het stormachtige weer van de afgelopen week heeft de Loonse en Drunense Duinen flink opgeschud. Er is enorm veel stuifzand verplaatst en de bodem geeft dan soms lang verborgen schatten prijs. Een goed moment dus om tijdens je wandeling over de zandvlakte wat meer naar beneden te kijken. Want voor je het weet loop je in het spoor van prehistorische jagers en verzamelaars en duiken hun kleine vuurstenen gereedschappen voor je voeten op.

stuifzand na storm

Werktuigjes uit de middensteentijd gevonden

Dat overkwam vorige week een bezoeker die bij Bosch en Duin het gebied in struinde. Zij deed een vondst van vuurstenen werktuigjes uit de Steentijd van de Federmessercultuur. Vroeger werd die ook wel aangeduid als de Tjongercultuur genoemd. Het gebruikte vuursteen is heel kenmerkend voor die cultuur die duurde van 12.000 tot 10.000 jaar voor Chr. De vondst bestaat uit kleine krabbers en stekers en deels zijn het afslagen van vuurstenen. 

vuurstenen werktuigjes Midden-Steentijd

vuurstenen werktuigjes middensteentijd

Jagers en verzamelaars

Duizenden jaren zijn er van deze werktuigjes gemaakt door rondtrekkende jagers. Het zand van de duinen, dat pas rond 1200 in verstuiving kwam, lag toen nog afgedekt onder een dicht bos met loofbomen als eik, es, linde en hazelaar. Hier jaagden zij op edelherten, reeën, wilde zwijnen en oerossen en verzamelden ze in het bos vruchten, zaden, eetbare planten en knollen.

Veel plezier met zoeken

Hoewel er regelmatig van deze vuurstenen werktuigjes worden gevonden, blijft het altijd een verrassing waar ze boven komen. Dus houd je ogen open en misschien vind je ook wel de sporen van deze eerste bewoners van het gebied.    

Je vondst melden

Archeologische vondsten behoren tot het cultuur erfgoed van Nederland. Hiervoor geldt een meldingsplicht van de locatie en het voorwerp. Je kunt je vondst aanmelding via een vondstformulier van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Irma de Potter
Irma de Potter