Raven aan het broeden in Loonse en Drunense Duinen
Wie broedt die blijft!
Heide, bos en stuifzand vormen aantrekkelijk leefgebied voor de raaf
Boswachter Gijs Clements brengt het nieuws met glunderende ogen. Want een broedend ravenkoppel is een teken dat de raaf zich hier echt thuis voelt en dus waarschijnlijk ook blijft. “De raaf is dol op de combinatie van bos en heide”, vertelt Gijs, “want vanuit een beschutte bosrand kunnen ze de open heide afspeuren naar voedsel. Ze eten alles, ook zaden en vruchten, maar hun voorkeur gaat uit naar eiwitrijk dierlijk voedsel. Daarom zie je ze vaak bij dode reeën en andere kadavers.”
Van baltsen komt nu ook echt broeden!
De raven waren al eerder waargenomen in het duingebied, maar het was nog steeds niet duidelijk of het ook tot broeden kwam. Dat ze elkaar daar hoog in de boomtoppen flink het hof maakten was duidelijk en ze gaven soms ook spectaculaire vliegshows weg als onderdeel van hun baltsritueel. Twee medewerkers van adviesbureau Ecoresult, die in opdracht van Natuurmonumenten broedvogels inventariseren in de duinen, ontdekten vorige week de broedende raven. Omdat raven nogal honkvast zijn en ook monogaam is de kans groot dat ze blijven. Ze maken meestal jaren gebruik van hetzelfde nest en breiden het steeds een stukje uit.
Brenger van onheil
Dat de raaf ooit uit Nederland verdween had te maken met zijn imago als brenger van onheil, zoals de pest. De mens maakte daardoor een ware heksenjacht op deze grootste zangvogel van Europa. In 1970 is de soort geherintroduceerd op de Veluwe, van waaruit hij zich Langzaam maar zeker verspreidt naar andere plekken in het land.
Intelligente vogel
De raaf lijkt op de kraai, maar is duidelijk groter en heeft een zwaardere snavel. Het is de grootste kraaiachtige die we in Nederland kennen. Een raaf is een slimme vogel. Zijn intelligentieniveau is vergelijkbaar met dat van een 4-jarig kind.