Reeën onschuldige slachtoffers loslopende honden
In de afgelopen twee weken kregen we bij Natuurmonumenten maar liefst zes meldingen van bezoekers aan de Loonse en Drunense Duinen over reeën die door een hond gegrepen zijn en daarbij ernstig gewond raakten. Die zes meldingen zijn waarschijnlijk slechts een derde van het daadwerkelijke aantal. We krijgen namelijk niet altijd een melding of zien het zelf gebeuren. Het is dan ook onze nadrukkelijke oproep: houd je hond aan de lijn!
Schokkende ervaring
Luc Roosen, coördinator Toezicht en Handhaving: “Bezoekers die dit voor hun ogen hebben zien gebeuren zijn vaak zo overstuur dat ze ons nauwelijks kunnen vertellen wat er gebeurd is. Ben je lekker aan het wandelen, word je getrakteerd op zo’n schokkende ervaring.” Het aantal meldingen dat we dagelijks over loslopende honden krijgen, is de laatste tijd enorm toegenomen. Dat is mede een reden dat we nu hier aandacht voor vragen. Jan Meesters, boswachter in de Loonse en Drunense Duinen: “De meldingen van bezoekers die een hond een ree hebben zien pakken, grijpen ons iedere keer weer aan. We gaan op zoek en hopen de ree te vinden om het uit het lijden te verlossen. Ze zijn namelijk niet meer te redden. Een hond grijpt de ree in de nek waardoor vitale functies worden beschadigd. Vinden we ze niet, dan gaan ze heel langzaam dood. Afhankelijk van de verwondingen duurt dat zo’n drie tot vier dagen waarin het dier enorm lijdt." Jan vervolgt: "Dit is ook het ergste dat ons in ons werk kan overkomen. Het is ons werk om de natuur te beschermen. Om ervoor te zorgen dat dieren en planten de ruimte hebben om te groeien. Daar hoort het afmaken van onschuldig gewond geraakte dieren niet bij.”
Gebiedsregels
Zodra je een natuurgebied betreedt, vind je er de regels van het gebied. Die regels zijn bedoeld om recreatie en natuurbescherming zo optimaal mogelijk hand in hand te laten gaan. In bepaalde stukken van de duinen zijn speciale losloopgebieden voor honden vastgesteld. Van die specifieke gebieden is bekend dat daar zeer weinig wild zit. Voor alle andere stukken geldt dat de honden aan de lijn moeten. De bebording langs de routes maakt dit duidelijk. Luc: “Het is helaas onmogelijk om voortdurend in het gebied aanwezig te zijn om te controleren, maar dat heeft op dit moment wel de hoogste prioriteit. We doen er alles aan wat binnen onze macht ligt. We zijn zelf regelmatig in het gebied en daarnaast zetten we vrijwillige boswachters in op drukke tijdstippen om in gesprek te gaan met bezoekers. Een aantal van onze collega’s is ook bevoegd om te bekeuren.” Volgens beide boswachters hoor je vaak dezelfde argumenten, zoals ‘mijn hond doet dat niet’ of ‘mijn hond is maar klein’. De praktijk leert echter dat het reukorgaan van iedere hond - groot of klein, jachthond of uitermate knuffelbeest – enorm goed is ontwikkeld en als de hond de kans krijgt, het áltijd het eigen instinct zal volgen.
Ree
Zie je overdag een groepje reeën wegschieten? Dan zijn ze ongetwijfeld ergens van geschrokken. Een ree is namelijk vrij weinig in beweging. Het merendeel van de dag (zo’n tien uur) brengen ze namelijk rustend of herkauwend door. Slechts twee uur per dag zijn ze in beweging. In het winterseizoen is het energieniveau extra laag. Ze sparen dan hun energie om warm te blijven en voedsel te kunnen zoeken. Eenmaal opgejaagd rent een ree in paniek weg uit de vertrouwde omgeving en schieten ze een gebied in dat ze niet kennen of een drukke weg op...
Kortom: met je hond aan de lijn, kun je een heleboel leed te voorkomen!