Ga direct naar inhoud
Nieuws

Schapen binden strijd aan met jakobskruiskruid in Hengstven

17 februari 2020 | Irma de Potter

Op de graslanden van het Hengstven, in het zuiden van de Loonse en Drunense Duinen, dartelen de lammeren van het Kempisch heideschaap speels achter elkaar aan. Voor hun moeders heeft Natuurmonumenten een serieuze opdracht: het bestrijden van jakobskruiskruid. Grazen met een missie dus!

Schapen en lammetjes in het Hengstven

Nuttig, maar ook giftig

Jakobskruiskruid is een inheemse plant die in de zomer uitbundig geel bloeit. Vlinders en andere insecten halen er nectar en stuifmeel of zetten er hun eitjes op af. Goed voor de natuur dus! Toch gaan bij boeren, die de graslanden van Natuurmonumenten pachten, de alarmbellen rinkelen als zij jakobskruidkruid in het grasland aantreffen. De plant bevat giftige stoffen, de alkaloïden, die giftig zijn voor paarden en runderen. In het veld is deze plant voor de dieren nog wel herkenbaar en grazen ze eromheen, maar gedroogd in het hooi wordt die niet meer herkend. Omdat de boeren de graslanden in het Hengstven ook maaien voor hooi, vormt het Jacobskruiskruid een gevaar voor hun dieren. Daarom experimenteert Natuurmonumenten nu met schapenbegrazing om Jacobskruiskruid terug te dringen.

Sterke maag

Schapen zijn veel beter bestand tegen de giftige stoffen van het jakobskruiskruid. Ze hebben enzymen in hun maagdarmkanaal die de alkaloïden gedeeltelijk onschadelijk maken. Daarom  kunnen zij er wel van eten zonder ziek te worden. De lammeren zogen nog bij de moeder en zullen nagenoeg niets van deze plant binnenkrijgen. In het buitenland zijn goede resultaten bekend van winterbeweiding met schapen om zo uitbreiding van het kruid tegen te gaan. Ze knabbelen aan de bladrozetten, waardoor de plant niet verder kan uitgroeien. Door hun manier van grazen zorgen schapen ook dat de grasmat heel dicht wordt en zaden van het Jacobskruiskruid veel moeilijker kunnen ontkiemen.

Bloeiend jacobskruiskruid

Begrazen van de heide

In april, wanneer alle ooien hebben gelammerd, verplaatst hun werkveld zich weer naar het stuifzandgebied. Dan trekt schaapherder Bart van Ekkendonk van de Lachende Ooi met zijn schaapskudde weer de duinen in om daar de grassen en boompjes die in de heide omhoogschieten te lijf te gaan. Het is het belangrijkste wapen tegen het dichtgroeien van het gebied. Alleen in een open gebied kan de wind het zand blijven verplaatsen.

Lammetjesdag

Ben je benieuwd naar de nieuwe aanwas van de schaapskudde, kom dan op 8 maart tussen 10.00 en 16.00 uur naar de lammetjesdag van de Lachende Ooi aan het Moleneind 29 in Loon op Zand.  Volwassenen betalen €3,- en kinderen €1,50

een berg lammetjes

Ieder jaar worden er rond de 500 lammetjes geboren. In april trekken ze weer de duinen in om de heide te begrazen.

Irma de Potter
Irma de Potter