Ga direct naar inhoud
Nieuws

Veel overlast door eikenprocessierups in natuur van Midden-Brabant

13 juni 2019 | Irma de Potter

De eikenprocessierups rukt op en ook in de natuurgebieden van Midden-Brabant ontkom je er niet aan. Steeds meer mensen hebben na een bezoek aan de natuur of een andere plek waar eiken groeien hevige jeuk en zwellingen. De schuldige is niet zozeer de rups, maar zijn brandharen. Ook bij Natuurmonumenten regent het mails met meldingen van nesten. Op plekken waar veel mensen samenkomen, probeert zij het publiek daarom zoveel mogelijk te waarschuwen. Achteloos ergens op de grond of tegen een boom gaan zitten wordt afgeraden. Kijk eerst naar boven en om je heen!

eikenprocessierups

Dit jaar 3 maal zoveel processierupsen

De eikenprocessievlinder – een nachtvlinder-  komt oorspronkelijk uit Zuid-Europa. Sinds de jaren negentig zien we zijn rupsen ook steeds meer in ons land, waarschijnlijk omdat het hier door de klimaatverandering warmer wordt. Zoals de naam al aangeeft leven de rupsen van de eikenprocessievlinder op eiken. Ze eten van de bladeren van de boom. Dat doen ze ’s nachts, waarbij ze in lange rijen achter elkaar kruipen. Net een processie dus. Door het relatief warme weer van de afgelopen tijd groeit het aantal nesten snel. Volgens het Kenniscentrum in Wageningen zijn er dit jaar ongeveer drie keer zoveel processierupsen. Ook in de Loonse en Drunense Duinen, Oisterwijkse Bossen en Vennen, Huis ter Heide en de Kampina hangen de eiken vol met nesten.

Brandharen verwijderen

Het zijn de haren van de rups die de problemen veroorzaken. Die schieten ze af als ze zich bedreigd voelen. De haren, die pijlvormig zijn en weerhaakjes hebben, bevatten stoffen die huiduitslag, zwellingen en jeuk kunnen geven zodra ze breken. De haren vallen op de grond, maar verspreiden zich ook met de wind, waardoor je ermee in contact kunt komen als je onder eiken gaat zitten of in de buurt van eiken bent. Wrijven en krabben kan ervoor zorgen dat meer haartjes breken. Het beste is daarom om ze met stromend water te verwijderen of ze weg te strippen met plakband. Kleding kun je op 60 graden wassen.

Koolmees als natuurlijke vijand van de eikenprocessierups

Leefgebied van natuurlijke vijanden verbeteren

Ondanks alle bestrijdingsmaatregelen lijkt het probleem met deze rups niet minder te worden. De beheereenheid Midden-Brabant haalt dan ook geen nesten weg. Het gaat al snel om duizenden bomen in haar natuurgebieden en dat zou dweilen met de kraan open zijn. Uit onderzoeken is gebleken dat er insecten zijn waarvan de larven eikenprocessierupsen zijn gaan eten. Dit zijn de larven van een bepaalde wantsensoort, de sluipwesp en sluipvlieg, de gaasvlieg en het tweestippelig lieveheersbeestje. Maar ook vogels zoals kool-, en pimpelmezen, spechten en winterkoninkjes hebben deze rups nu op hun menu. Het is dus belangrijk om te zorgen dat deze natuurlijke vijanden geschikte leefgebieden hebben, zodat zij zich kunnen vermeerderen. Natuurmonumenten zorgt door het beheer van haar natuur voor een optimaal leefgebied voor insecten en vogels. Buiten de natuur is echter nog veel winst te behalen.

Help mee

Ook gemeenten en burgers kunnen meehelpen om het aantal eikenprocessierupsen in te dammen, door het de natuurlijke vijanden naar de zin te maken. Om meer insectenlarven te krijgen die de rupsen opeten, is het goed om in wegbermen en tuinen zoveel mogelijk bloeiende planten te zaaien. De mezen zijn geholpen met extra nestkasten en waterbakjes in de tuinen. Daarmee zijn niet alleen de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups geholpen ook andere insecten profiteren hiervan.

Irma de Potter
Irma de Potter