Ga direct naar inhoud
Terug

Wandelroute Kapucijnenberg, vlak bij Udenhout

Waar: Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen

Wandelroute Kapucijnenberg, vlak bij Udenhout
1 uur 17
3,87 km

Over de route

De Kapucijnenroute loopt door een fraai, heuvelachtig bos van dennen en loofbomen. Afgewisseld met de woeste stuifzandvlakte van de Loonse en Drunense Duinen waar je kunt genieten van fraaie vergezichten.

Volg vanaf De Rustende Jager het fietspad in de richting Giersbergen. Volg na ongeveer twintig meter de rode paaltjes het bos in en volg de rode pijlen.

Dieren in de Duinen

Luister en speur tijdens het wandelen ook naar vogels als de boompieper, tjiftjaf, vink en fitis. Ook het roffelen van de groene, zwarte en grote bonte specht kun je in de lente regelmatig horen. De duinvlakten bieden onderdak aan reeën en konijnen. ‘s Zomers weerklinkt hier het tsjirpende geluid van de veldkrekel.

Waar kun je starten

De Loonse en Drunense Duinen
Startpunt

Parkeerplaats De Rustende Jager

Wat kom je onderweg tegen?

Heide en heuvels

1. Heide en heuvels

Let tijdens de wandeling eens op de heuvels links en rechts van de route. Hieraan kun je zien dat het proces van duinvorming door de wind nog steeds plaatsvindt. Die dynamiek in het stuifzandlandschap is heel belangrijk voor allerlei planten en dieren die er leven.

Wij willen als Natuurmonumenten het stuifzand dan ook levend houden door de wind de ruimte geven. Vrijwilligers en een schaapskudde zorgen daarom dat boompjes in de heidevelden geen kans krijgen om tot een bos uit te groeien. Want bomen remmen de wind af. 

Heide

Natuurmonumenten zorgt er ook voor dat de vroeger aangeplante naaldbossen steeds gevarieerder worden. In plaats van eentonig naaldbos, gaan wij voor een bos met naald- en loofbomen van verschillende leeftijden en genoeg dood hout voor allerlei insecten en paddenstoelen. Door voldoende open plekken in het bos te maken komt er zonlicht op de bodem, zodat daar weer zaden kunnen ontkiemen. Die variatie is goed voor de soortenrijkdom van planten en dieren (biodiversiteit). En ook voor ons als bezoeker is het een stuk leuker!

Goudhaantje

2. Bos, hei, zand

De route buigt op dit punt af. Zin om nu al van een weids uitzicht te genieten? Loop dan even naar het uitkijkpunt door rechtdoor te wandelen. Hier krijg je alvast een fraai voorproefje van de stuifzandvlakte!

Goudhaan

In de bossen kun je allerlei vogels horen. Vooral in de wintermaanden kun je hier het kleinste vogeltje van Nederland treffen, het goudhaantje.

De Brand
Haas op de uitkijk

3. De Brand

Een stukje lopen van de rode route af, maar de moeite waard. Het uitkijkpunt met weids uitzicht over natuurgebied De Brand. Speur over de velden naar hazen of luister of je de nachtegaal hoort.Het gebied met de landerijen van De Brand, is samen met de Loonse en Drunense Duinen onderdeel van het Nationale Park, dat Natuurmonumenten samen met het Brabants Landschap beheert.

Praktische informatie

  • De Rustende Jager

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes

Activiteiten in de buurt

Bekijk de agenda