Ga direct naar inhoud
Terug

Uitkijkpunt Bosch & Duin

Waar: Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen

Uitkijkpunt Loonse en Drunense Duinen
20 minuten
1 km
  • Geschikt voor rolstoel

Over de route

Deze korte route gaat over een verhard pad naar een prachtig uitkijkpunt. Vanaf hier heb je een prachtig panoramisch uitzicht over de grote stuifzandvlakte van de Loonse en Drunense Duinen.

Vanaf het uitkijkpunt duik je rechtstreeks het stuifzand in. Kinderen rollebollen naar beneden, terwijl ouders (die mee mogen rennen uiteraard) vaak lachend boven blijven staan. 

Waar kun je starten

De Loonse en Drunense Duinen
Startpunt

Parkeerplaats Bosch en Duin

Wat kom je onderweg tegen?

1. Parkeerplaats Bosch & Duin

Het uitgestrekte stuifzandgebied is vanaf de parkeerplek nog niet zichtbaar. Maar wacht maar tot je straks bij het uitkijkpunt bent! 

Herdenkingsmonument Bosch & Duin

2. Herdenkingsmonument Tweede Wereldoorlog

Net van het pad af vind je een herdenkingsmonument. De Tweede Wereldoorlog liet namelijk ook haar sporen na in de Duinen.

Hier vlak bij zijn in de oorlog 14 verzetsstrijders gefusilleerd, hun lichamen zijn nooit gevonden. Met dit monument worden de gevallen strijders herdacht.

Het regenwater dat door de schaal opgevangen wordt, staat symbool voor de tranen, die de 14 en hun nabestaanden gelaten hebben. Tevens weerspiegelt het de lucht, symbool voor de hemel. 

Hier lees je meer over het monument >>

Groene zandloopkever

3. Brabantse Sahara

Na een klein heuveltje op ontluikt hét panorama. Geniet van het weidse uitzicht over de stuifzandvlakte waar de Loonse en Drunense Duinen bekend om staan. Hier hebben wind en zand nog vrij spel. Je begrijpt nu waarom de Duinen ook wel de Brabantse Sahara genoemd worden. Temperatuurverschillen tussen dag en nacht kunnen oplopen tot wel 50 graden! 

Ook leeft hier een van de snelste dieren ter wereld. Geen jachtluipaard, maar de zandloopkever. Hij kan zo'n 8 km per uur halen, omgerekend naar menselijke maat zou dat bijna 500 km/uur zijn!

Praktische informatie

  • Geschikt voor rolstoel

    • Ondergrond: deze route is dankzij het verharde betonpad ook geschikt voor rolstoel en kinderwagen;
    • Parkeren: op de algemene parkeerplaats (geen speciale mindervalide parkeerplaats), uitladen en iemand afzetten kan recht voor de deur;
    • Toilet: bij de horeca Bosch & Duin zijn 2 rolstoeltoegankelijke toiletten aanwezig, een daarvan is extra ruim toegankelijk voor een scootmobiel.
  • Natuurpoort Bosch en Duin

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes

Activiteiten in de buurt

Bekijk de agenda