Wandelen

Uitkijkpunt Bosch & Duin

  • Geschikt voor rolstoel
Wandelen

Uitkijkpunt Bosch & Duin

Deze korte route gaat over een verhard pad naar een prachtig uitkijkpunt. Vanaf hier heb je een prachtig panoramisch uitzicht over de grote stuifzandvlakte van de Loonse en Drunense Duinen.

Vanaf het uitkijkpunt duik je rechtstreeks het stuifzand in. Kinderen rollebollen naar beneden, terwijl ouders (die mee mogen rennen uiteraard) vaak lachend boven blijven staan. 

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

Toegankelijkheid

Praktisch

De route

 Startpunt

1Parkeerplaats Bosch & Duin

Het uitgestrekte stuifzandgebied is vanaf de parkeerplek nog niet zichtbaar. Maar wacht maar tot je straks bij het uitkijkpunt bent! 

2Herdenkingsmonument Tweede Wereldoorlog

Net van het pad af vind je een herdenkingsmonument. De Tweede Wereldoorlog liet namelijk ook haar sporen na in de Duinen.

Hier vlak bij zijn in de oorlog 14 verzetsstrijders gefusilleerd, hun lichamen zijn nooit gevonden. Met dit monument worden de gevallen strijders herdacht.

Het regenwater dat door de schaal opgevangen wordt, staat symbool voor de tranen, die de 14 en hun nabestaanden gelaten hebben. Tevens weerspiegelt het de lucht, symbool voor de hemel. 

Op de website van het IVN lees je meer over het monument >>

Herdenkingsmonument Bosch & Duin
Herdenkingsmonument Tweede Wereldoorlog

3Brabantse Sahara

Na een klein heuveltje op ontluikt hét panorama. Geniet van het weidse uitzicht over de stuifzandvlakte waar de Loonse en Drunense Duinen bekend om staan. Hier hebben wind en zand nog vrij spel. Je begrijpt nu waarom de Duinen ook wel de Brabantse Sahara genoemd worden. Temperatuurverschillen tussen dag en nacht kunnen oplopen tot wel 50 graden! 

Ook leeft hier een van de snelste dieren ter wereld. Geen jachtluipaard, maar de zandloopkever. Hij kan zo'n 8 km per uur halen, omgerekend naar menselijke maat zou dat bijna 500 km/uur zijn!

Groene zandloopkever
Brabantse Sahara
logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.