Wandelen

Wandelroute Historisch Plantloon

Duik in het verleden van het natuurgebied dat in de schaduw staat van de drukbezochte Loonse en Drunense Duinen, maar zeker niet minder mooi is! En het is er een stuk rustiger.

Volg de rode pijltjes op de route.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

Huisregels

De route

 Startpunt

1Galgenwiel

Het Galgenwiel ontstond door een dijkdoorbraak toen de Maas buiten zijn oevers trad. Het snel stromende water veroorzaakte achter de dijken een diep gat, ook wel een ‘wiel’ genoemd. De ‘galg’ uit Galgenwiel kent zijn eigen verhaal. Op deze plek heeft een heuse galg gestaan! Lees het hele verhaal op het infopaneel.

2Bomenrijk Plantloon

Op landgoed Plantloon vind je veel soorten bomen. Vooral de laanbomen vallen goed op, meestal zijn dit beuken of zomereiken. De beuken zijn heel mooie statige bomen die een landgoed allure geven. Bovendien zorgde het dichte bladerdek voor een heerlijk, schaduwrijk pad in de zomer. 

Deze bomen zijn ook belangrijk voor de natuur, met name voor holenbroeders. Als je goed kijkt, zie je in sommige beuken mooie holtes zitten, gemaakt door spechten.

Grote bonte specht
Bomenrijk Plantloon

3Puttertje

De weilanden op Plantloon zijn goede leef- en broedplekken voor verschillende vogels, waaronder de putter. Dit opvallende vogeltje met zijn rode kop, vindt vooral in de nazomer en winter voedsel op de uitgebloeide distels. Vandaar dat hij ook wel distelvink genoemd wordt.

Putterkooitjes

Deze vogeltjes werden vroeger gevangen en in speciale putterkooitjes gehouden. Om aan voer te komen moest de putter een klein wagentje naar zich toe trekken. Om aan drinken te komen moest het vogeltje een vingerhoedje omhoog trekken!

Puttertje
Puttertje

4Roofvogels

Speur in de bossen, op de paaltjes rond weilanden en in de lucht, goed naar de roofvogels in dit gebied. Dit afwisselende landschap is een goede leefomgeving voor tal van kleine dieren, zoals verschillende muizensoorten. En hier komen weer buizerds, sperwers en uilen, waaronder de bosuil en steenuil, op af.

De buizerd is verreweg de meest voorkomende en gespotte roofvogel van Nederland. Bijzonder aan deze vogel is de grote variatie aan kleuren waarin hij voorkomt, van zeer donkerbruin tot bijna helemaal wit! De wittere vogels zie je vooral in de winter, zij komen uit het 'hoge noorden'. De roep van de buizerd aan een kenmerkend 'gemauw'.

Buizerd
Roofvogels

5Oude turfvaart

Midden in het gebied ligt nog een oude turfvaart. Eeuwen geleden rukte het zand van de Loonse en Drunense Duinen op, waardoor met niet alleen meer van landbouw kon leven. De moerasgronden in deze omgeving boden uitkomst. Hier kon turf gewonnen worden. Voor het vervoer naar de grote steden werd de turfvaart aangelegd.

Turfsteken
Oude turfvaart
logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.