Ga direct naar inhoud
Terug

Wandelroute Historisch Plantloon

Waar: Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen

herfst in Plantloon
1 uur 30
4,5 km

Over de route

Duik in het verleden van het natuurgebied dat in de schaduw staat van de drukbezochte Loonse en Drunense Duinen, maar zeker niet minder mooi is! En het is er een stuk rustiger.

Volg de rode pijltjes op de route.

Waar kun je starten

De Loonse en Drunense Duinen
Startpunt

Café-Restaurant De Galgenwiel

Wat kom je onderweg tegen?

1. Galgenwiel

Het Galgenwiel ontstond door een dijkdoorbraak toen de Maas buiten zijn oevers trad. Het snel stromende water veroorzaakte achter de dijken een diep gat, ook wel een ‘wiel’ genoemd. De ‘galg’ uit Galgenwiel kent zijn eigen verhaal. Op deze plek heeft een heuse galg gestaan! Lees het hele verhaal op het infopaneel.

Grote bonte specht

2. Bomenrijk Plantloon

Op landgoed Plantloon vind je veel soorten bomen. Vooral de laanbomen vallen goed op, meestal zijn dit beuken of zomereiken. De beuken zijn heel mooie statige bomen die een landgoed allure geven. Bovendien zorgde het dichte bladerdek voor een heerlijk, schaduwrijk pad in de zomer. 

Deze bomen zijn ook belangrijk voor de natuur, met name voor holenbroeders. Als je goed kijkt, zie je in sommige beuken mooie holtes zitten, gemaakt door spechten.

Puttertje

3. Puttertje

De weilanden op Plantloon zijn goede leef- en broedplekken voor verschillende vogels, waaronder de putter. Dit opvallende vogeltje met zijn rode kop, vindt vooral in de nazomer en winter voedsel op de uitgebloeide distels. Vandaar dat hij ook wel distelvink genoemd wordt.

Putterkooitjes

Deze vogeltjes werden vroeger gevangen en in speciale putterkooitjes gehouden. Om aan voer te komen moest de putter een klein wagentje naar zich toe trekken. Om aan drinken te komen moest het vogeltje een vingerhoedje omhoog trekken!

Praktische informatie

  • Honden welkom, mits aan de lijn

  • Wandelen op wegen en paden

  • Bereikbaar met Openbaar Vervoer

    Vanaf NS-station 's-Hertogenbosch Centraal: neem buslijn 300 richting Tilburg via Waalwijk/Efteling en stap uit bij halte Leeuwenbekstraat in Waalwijk. Dan is het nog 14 minuten lopen naar eetcafé De Galgenwiel.

    Vanaf NS-Station Tilburg Centraal: neem buslijn 300 richting 's-Hertogenbosch via Waalwijk en stap uit bij halte Blyde Incomstelaan in Waalwijk. Dan is het nog 16 minuten lopen naar eetcafé De Galgenwiel.

    De wandelroute start tegenover het café.

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes

Activiteiten in de buurt

Bekijk de agenda