Op pad met kinderen

Wandelroute Kapucijnenberg, vlak bij Udenhout

Op pad met kinderen

Wandelroute Kapucijnenberg, vlak bij Udenhout

De Kapucijnenroute loopt door een fraai, heuvelachtig bos van dennen en loofbomen. Afgewisseld met de woeste stuifzandvlakte van de Loonse en Drunense Duinen waar je kunt genieten van fraaie vergezichten.

Wandel deze route met onze route app

Volg vanaf De Rustende Jager het fietspad in de richting Giersbergen. Volg na ongeveer twintig meter de rode paaltjes het bos in en volg de rode pijlen.

Dieren in de Duinen

Luister en speur tijdens het wandelen ook naar vogels als de boompieper, tjiftjaf, vink en fitis. Ook het roffelen van de groene, zwarte en grote bonte specht kun je in de lente regelmatig horen. De duinvlakten bieden onderdak aan reeën en konijnen. ‘s Zomers weerklinkt hier het tsjirpende geluid van de veldkrekel.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

    Parkeerplaats De Rustende Jager
  • Oude Bossche Baan 11, 5074 RC Biezenmortel (NB)
  • Neem vanaf de N65 's-Hertogenbosch-Tilburg de afslag Biezenmortel. Rijd dan ongeveer 5 km rechtdoor. Je komt dan vanzelf uit bij De Rustende Jager.

Praktisch

De route

 Startpunt

1Heide en heuvels

Let tijdens de wandeling eens op de heuvels links en rechts van de route. Hieraan kun je zien dat het proces van duinvorming door de wind nog steeds plaatsvindt. Die dynamiek in het stuifzandlandschap is heel belangrijk voor allerlei planten en dieren die er leven. Wij willen het stuifzand dan ook levend houden door de wind de ruimte geven. Vrijwilligers en een schaapskudde zorgen daarom dat boompjes in de heidevelden geen kans krijgen om tot een bos uit te groeien. Want bomen remmen de wind af. 

Heide

Natuurmonumenten zorgt ervoor dat de aangeplante naaldbossen steeds gevarieerder worden. Er wordt gestreefd naar een bos met naald- en loofbomen van verschillende leeftijden en genoegd dood hout voor allerlei insecten en paddenstoelen. Door voldoende open plekken in het bos te maken komt er zonlicht op de bodem, zodat daar weer zaden kunnen ontkiemen. 

Heide en heuvels
Heide en heuvels

2Bos, hei, zand

De route buigt op dit punt af. Zin om nu al van een weids uitzicht te genieten? Loop dan even naar het uitkijkpunt door rechtdoor te wandelen. Hier krijg je alvast een fraai voorproefje van de stuifzandvlakte!

Goudhaan

In de bossen kun je allerlei vogels horen. Je hoort nu het geluid van de goudhaan, het kleinste vogeltje van Nederland.

Bos, hei, zand
Bos, hei, zand

3De Brand

Een stukje lopen van de rode route af, maar de moeite waar: het uitkijkpunt met weids uitzicht over natuurgebied De Brand. Speur over de velden naar hazen of luister of je de nachtegaal hoort.Het gebied met de landerijen van De Brand, is samen met de Loonse en Drunense Duinen onderdeel van het Nationale Park, dat Natuurmonumenten samen met het Brabants Landschap beheert.

De Brand
De Brand

4Stukje woestijn

Welkom in het stuifzand! Je ziet hier aan de linker als aan de rechterzijde van het wandelpad zie je duinen van stuifzand. Je voelt hier goed hoe de wind zijn werk doet en het zand opstuift.Bomen onder het zandOp sommige plekken steekt een hele boom uit het zand, verderop is alleen nog de kroon van een boom waar te nemen, de rest is ondergestoven!Stuifzand keert terugJe ziet op een aantal stuifzandvlaktes dat de vegetatie is gekapt en geplagd. Natuurmonumenten herstelt zo weer de oude stuifzandvlakten, waar de wind weer vrij spel heeft. Een mooie bonus is het uitzicht dat ontstaat.

Stukje woestijn
Stukje woestijn

5Klimboom en rustpunt

Deze mooi gevormde grove den heeft voor elke voorbijganger een andere functie. Kinderen gebruiken de boom als klimrek, zonaanbidders nemen een moment om op te warmen, anderen gebruiken de dikke boomtakken als bank om te pauzeren. Tuur vanaf hier het stuifzand in en ontdek de struikheide die de donkere plekken in de duinen vormt.

Klimboom en rustpunt
Klimboom en rustpunt

6Woestijnleeuwen

Kijk hier goed naar beneden. Grote kans dat je vanaf de lente tot einde zomer hier de bruine zandloopkever tegenkomt. Deze snelle loper en vlieger wordt ook wel woestijnleeuw genoemd! Het is een grote rover binnen de insectenwereld.

Woestijnleeuwen
Woestijnleeuwen

7Libelle bank

Je bent er! Schud je schoenen leeg en kijk nog eens een keertje achterom over het stukje woestijn dat je hebt overwonnen. De bank die hier staat is aangeboden door Libelle.BosbewonersVanaf hier is het bos een stuk natter. Een wereld van verschil met het stuifzand. Luister hier naar vogels als de zwartkop en zanglijster.

Libelle bank
Libelle bank

8Verticale zandwand

Nog een frappante uiting van het stuifzand is de bijna verticale verzandde wand waar je langs loopt. Waar het zand voorheen mooi geleidelijk een bult vormde, is het zand hier aan de rand van het bos steil omlaag gevallen. Dit komt door een windvacuüm, waardoor de wind ineens geen kracht meer heeft om het zand verder te brengen.

Verticale zandwand
Verticale zandwand
logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.