Ga direct naar inhoud
Terug

Wandelroute Roestelberg

Waar: Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen

Wandelroute Roestelberg
1 uur 49
5,5 km

Over de route

Stuifzand, bos en heide, je vindt het allemaal op deze route door Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen bij Kaatsheuvel. Speur naar de sporen uit het verleden en struin lekker door het zand. Na het wandelen is het goed toeven bij restaurant De Roestelberg. 

De route wordt aangegeven met gele pijltjes.

LET OP:

Op deze route ligt op dit moment veel water. Voor jouw droge voeten én om de broedvogels in het kwetsbare heidegebied niet te verstoren, is er een omleiding. Deze tijdelijke omleiding gaat voor een deel via de hondenloslooproute. Volg de rode pijltjes om de route verderop weer op te pakken in de originele (gele) kleur.

Waar kun je starten

De Loonse en Drunense Duinen

Wat kom je onderweg tegen?

stuifzand na storm

1. Stuifzand

De wandeling start meteen goed: in het stuifzand. Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen is één van de grootste levende stuifzandgebieden in Europa. Er ligt hier maar liefst 375 hectare stuifzand (dat zijn ongeveer 750 voetbalvelden!) en daarom noemen we dit gebied ook wel de Brabantse Sahara.

Tip: trek, als het weer het enigszins toelaat, lekker je schoenen uit en voel het zand tussen je tenen glijden. Dan krijg je het echte Sahara-gevoel!

Roestelberg

2. Stuifzandvlakte

In 2014 hebben we de laatste bomen op deze plek verwijderd. Wat over blijft is een open vlakte waar de wind vrij spel heeft. Doordat de wind kan razen, krijgen geen zaden geen kans om te ontkiemen en blijft het zand stuiven. En dat is precies wat we willen.Juist omdat stuifzandgebieden steeds zeldzamer worden, zijn we extra zuinig op Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen.

Boomleeuwerik

3. Dennenbos

Op de vlakte achter je heeft net zo'n bos gestaan, als het bos dat je zo inloopt. De dennen zijn ooit aangeplant voor de houtproductie, zoals op heel veel plekken in Nederland.

Die aangeplante bossen zijn vrij eentonig in begroeiing. Dat is zonde, want hoe meer variatie, hoe gezonder en sterker de natuur. Natuurmonumenten creëert in die eentonige bossen onder andere open plekken, zodat de natuur zich kan ontwikkelen. Daardoor komt er meer variatie in planten en dieren die hier voorkomen. Want meer plantensoorten, betekent meer insecten en die trekken op hun beurt weer kleine zoogdieren en vogels aan, waar weer roofdieren op af komen.

Praktische informatie

  • Loonse en Drunense Duinen, Café Roestelberg

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes

Activiteiten in de buurt

Bekijk de agenda