Ga direct naar inhoud
Nieuws

Open Monumentendag Eendenkooi Schiermonnikoog

21 augustus 2018 | Cynthia Borras

In het kader van open monumentendag 2018 gaan de deuren van de eendenkooi op Schiermonnikoog open voor bezoekers van Nationaal Park Schiermonnikoog.
Kooikers Theun en Rutger Talsma nemen je mee de kooi in en vertellen over hun ambacht.

vangpijp van de eendenkooi op Schiermonnikoog

Sprookjesachtig

De eendenkooi en boerderij De Kooiplaats op Schiermonnikoog bestaan al meer dan 150 jaar. De eendenkooi is één van de best bewaarde geheimen van het Nationaal Park Schiermonnikoog. In het sprookjesachtige kooibos komt, behalve de kooiker, bijna geen mens.

eendenkooi Schiermonnikoog

Het kooibos

In ere hersteld

In 1989 heeft Natuurmonumenten de eendenkooi op Schiermonnikoog gerestaureerd. In 2016 is nog met het project Kongsi van de Eendenkooi een deel van de kooi opgeknapt. De kooi en het kooikersvak blijven op het eiland goed behouden. Kooiker Theun Talsma zorgt dagelijks voor onderhoud in de kooi en ringt in de trekperiode de eenden die vanuit Scandinavië de vangpijpen bezoeken.  

Eendenkooi Schiermonnikoog

Vangpijp van de kooi

Open dag en excursie

In het kader van Open monumentendag 2018 gaan op zaterdag 8 september tussen 10:00 uur en 15:00 uur de deuren van de eendenkooi open. Onder leiding van de kooiker loopt u over mysterieuze mospaadjes. Ontdek tijdens deze wandeling hoe het hier rond de eendenkooi vroeger in z'n werk ging. De kooiker neemt je mee terug in de tijd!

>Eendenkooi excursie

Eendenkooi Schiermonnikoog

Kooiker Theun Talsma

Cynthia Borras
Cynthia Borras