Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Nieuws van de boswachter

Sayaguesa kalfjes geboren op Schiermonnikoog

12 april 2016 | Renée Nitters

Eind maart werd het eiland Schiermonnikoog getroffen door een geboortegolf. De Sayaguesa's die vorig najaar naar het eiland werden gehaald, zorgden voor nageslacht. De eerste eilander kalfjes struinen nu door het duingebied.

Sayaguesa kalfjes geboren op Schiermonnikoog

In oktober 2015 kwamen zes Sayaguesa's vanuit Planken Wambuis naar Schiermonnikoog. Het bijzonder ogende koeienras moet er voor zorgen dat het duingebied niet verder dichtgroeit met struiken en bomen. Van de vier koeien waren er twee drachtig. De kalveren dartelen nu achter hun moeder aan en zijn aandoenlijk om te zien. Ze lopen in een gebied van zo'n honderd hectare, waar je ze gedurende je wandeling gewoon tegen kunt komen.

Wandelroutes Schiermonnikoog

Gezondheidscheck

Boswachter Cynthia Borras: 'binnenkort gaan we de kudde vangen. De kleintjes krijgen een oormerk en we kijken welk geslacht ze hebben. Het is moeilijk om op afstand te zien of een kalfje een mannetje of vrouwtje is. De andere koeien en stieren worden ook gevangen om te kijken of ze gezond zijn. Even een check-up. Over één van de koeien maken we ons zorgen, die ziet er wat mager uit en haar gedrag naar mensen toe is ook wat veranderd. Omdat Natuurmonumenten een zorgplicht voor de dieren heeft en we natuurlijk niet willen dat de koe onwenselijk gedrag naar mensen toe vertoond, hebben we besloten dat we deze koe overbrengen naar een andere kudde aan de vaste wal. Daar komt ze niet in aanraking met publiek en kan ze ongestoord haar oude dag slijten'.

placeholder

Fotograaf: Ilja Zonneveld

Begrazingsplan

De begrazing met Sayaguesa’s is onderdeel van een in opdracht van het Nationaal Park door Natuurmonumenten en FREE Nature en in samenwerking met lokale partijen opgesteld begrazingsplan. Het is de bedoeling dat er behalve de Sayaguesa’s de komende jaren ook Exmoorpony’s en wisenten op dit deel Schiermonnikoog komen te lopen.

Renée Nitters

Boswachter Communicatie en Beleven beheereenheid Groningen en Noord-Drenthe

logo