Verwijderen plastic Wadden grote uitdaging
De eerste week na de containerramp zijn mede dank zij duizenden vrijwilligers de stranden van de Waddeneilanden opgeruimd, op de plastic korrels en uiteengevallen plastic na. De zee spuugt dagelijks meer plastic korrels en her en der nieuwe voorwerpen op het strand. Het verwijderen van het kleine plastic is een lastige klus. Vandaag heeft gemeente Schiermonnikoog een eerste poging gedaan met een soort stofzuiger. Op de vastelandsdijken wordt nog druk opgeruimd.
‘Op het harde strand werkt dat goed,’ licht gebiedsmanager Chris Braat van Natuurmonumenten toe. ‘Voor het verwijderen van korrels in los zand, in de duinen en op de kwelder is de methode ongeschikt. Het materieel is ook te zwaar om die delen van Schiermonnikoog te bereiken. Omdat de zee elke dag nieuwe korrels brengt, zal het zuigen elke dag opnieuw moeten gebeuren.’ Braat is blij met de voortvarende wijze waarop de gemeente de ramp te lijf gaat.
Doe mee met onderzoek
Onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen en het NIOZ hebben een eerste inventarisatie gedaan van de plastic korrels. Zij ontwikkelden snel een methode om te meten waar het plastic allemaal ligt. ‘Het blijkt dat met de recente storm al veel plastic de duinen en kwelders is ingespoeld.’ Bezoekers kunnen met hun mobiele telefoon mee helpen bij het inventariseren van de plastic korrels. Op Waddenplastic.nl staat hoe dit eenvoudig kan en je ziet waar er al plastic is geinventariseerd.
Elke dag spuugt de zee nieuwe plastic korrels uit
Schoonmaakhulp
De situatie op de andere Waddeneilanden is vergelijkbaar. Op Texel is vooralsnog gelukkig weinig plastic aangespoeld. De storm heeft de rommel van vastelandskwelders naar de dijken gespoeld. Waterschap Noorderzijlvest ruimt de komende dagen de dijken op, in nauwe samenwerking met Waddencentrum Pieterburen. Op de website van het Waddencentrum staat meer informatie. Volg voor opruimactualiteiten in het Waddengebied de Twitterberichten van @HelpWad.