Ga direct naar inhoud

Sporten in de natuur op Schiermonnikoog

Sport jij weleens in de natuur? Dan ben je een natuursporter! Wat is er nu lekkerder dan hardlopen, mountainbiken of paardrijden in de frisse buitenlucht? Onze routes en activiteiten helpen je op weg.

sporten op Schiermonnikoog
Wadlopen op Schiermonnikoog

Wadlopen op Schiermonnikoog

Voor een avontuurlijk begin van je vakantie op Schiermonnikoog is er de wadlooptocht XXXl naar Schiermonnikoog! Naast een sportieve uitdaging is het ook een mooie manier om alles te leren over het wad. Je loopt van Lauwersoog naar Schiermonnikoog over het wad. Onderweg passeer je mosselbanken, geulen en schelpenbanken. Als het weer het toelaat wordt er gezwommen in het water van de Sprutel. De ervaren gidsen vertellen je alles over het leven op en in het wad.

Ben je al op Schiermonnikoog en wil je het wad beleven zonder overtocht?  Dan kun je meedoen aan de wadexcursie in de buurt van de jachthaven of op het Rif van Schiermonnikoog.

Fatbike Tour Schiermonnikoog

De Fatbike Tour Schiermonnikoog

 Een fatbike is een soort Mountainbike met hele dikke banden. Oorspronkelijk komen Fatbikes uit Alaska, ze zijn ontworpen om veilig door de sneeuw mee te kunnen rijden. Door de dikke banden zijn deze fietsen zeer geschikt voor onstabiel terrein zoals bossen, strand, modder en moeras. Het is dus de perfecte fiets om door de natuur van Schiermonnikoog te fietsen. Door het lichte frame verlies je geen snelheid en rijdt het erg comfortabel. Met een fatbike ontdek je dat er buiten de gebaande paden ook voor gewone fietsers veel te beleven valt. Je hoeft er niet ontzettend sportief voor te zijn.

De Fatbike Tour van Schiermonnikoog is een tocht van 5 uur die je midden in de natuur van het eiland brengt. Samen met gids en avonturier Erwin Zantinga fiets je over graspaden in de duinen, over het uitgestrekte strand en kronkelende paadjes op de kwelders. Kijk hier voor meer informatie.

Strand paal 5

Wandelen door het Nationaal Park

Even uitwaaien en de gedachten verzetten in de natuur. Wandelen door de natuur geeft je een groot vrijheidsgevoel en daar word je gelukkig van. Op de website van Natuurmonumenten kun je routes door Nationaal Park Schiermonnikoog downloaden. Kijk hier naar de wandel- en fietsroutes op Schiermonnikoog.

Heb je zin in een flinke wandeling op het strand? Loop zo'n 20km langs de vloedlijn van de Noordzee naar de oostpunt van het eiland, de Balg. Zie je het niet zitten om tot aan de Balg en terug te lopen? Koop een Balgexpres kaartje en vraag de chauffeur om je er halverwege uit te zetten.

 

 

 

Devil's trail Schiermonnikoog

Hardlopen door de natuur

Schiermonnikoog is een ware paradijs voor hardlopers. Op het is er een netwerk van 40km aan schelpenpaden, daarnaast is er natuurlijk ook het strand waar je kilometers kunt afleggen. Elk jaar in maart organiseren eilanders de Monnikenloop, een hardloopwedstrijd door Nationaal Park Schiermonnikoog. Vanaf het startpunt in het gezellige dorpscentrum voeren de routes de lopers over schelpenpaden, door bos en kwelder en een stukje strand ontbreekt ook niet. De Monnikenloop is een sportieve verkenning van ons mooie Nationale Park. De afstanden zijn 5km, 10km of 10 Engelse mijlen (16,1km). Natuurmonumenten is partner van de Monnikenloop. De Monnikenloop steunt Natuurmonumenten om het eiland te beschermen en om de lopers bewust te maken van de schoonheid van de natuur.

Devil's Trail Schiermonnikoog

Trailrun Schiermonnikoog

Ben jij een echte dare devil? De Devil's Trail is met recht een duivelse tocht. Door ruig en veelal onverhard gebied kom je door de duinen en over het strand. De steile klimmetjes maken de afstanden van 30 en 15 km extra zwaar. De Devil's Trail steunt Natuurmonumenten om de natuur van het eiland te beschermen en de lopers bewust te maken van de schoonheid van de Schiermonnikoog. 

Voor natuursporters die een voorproefje van de Devil's Trail willen hebben de boswachters een trailrun route uitgezet op Schiermonnikoog. De trailrun route steekt meerdere malen de eerste duinrand over om door het naaldbos met zijn kronkelende paadjes, dieper het eiland in te dringen. Er is rekening met het broedseizoen gehouden zodat de Trailrun Schiermonnikoog het gehele jaar door gelopen kan worden.

 

 

Yoga op Schiermonnikoog

Yoga in de natuur is een unieke ervaring, waarbij je de dagelijkse hectiek even vergeet en makkelijker tot jezelf komt. Ervaar in stilte de diverse elementen van de natuur: het gezang van vogels, het ruisen van de wind over het strand, de zuivere buitenlucht, het zachte zand onder je voeten. Josine of Marlinde neemt je mee naar een bijzondere plek in de duinen, speciaal door de boswachter van Natuurmonumenten uitgezocht. De yoga brengt je in contact met de pure natuur van het eiland en dus ook van jezelf! Yoga van Josine en Marlinde is toegankelijk, heerlijk en leuk. Kijk hier voor meer informatie.

activiteitenstrand

Het activiteitenstrand paal 3

Avontuur vind je op het activiteitenstrand paal 3 in allerlei vormen. Het is de uitgelezen plek om te  kitesurfen, golfsurfen of te vliegeren. Bij Reactief of By Chris op Schier kun je alle nodige lessen en materialen verkrijgen. 

Het strand kun je ook beleven tijdens een avontuurlijke jutterstocht met de gidsen van informatiecentrum Het Baken. Tijdens de jutterstocht ga je op zoek naar wat er tijdens het laatste hoogwater aangespoeld is op het strand. Langs de vloedlijn vind je duizenden schatten als zee-egels, zeesterren, zeedruiven, boeien, wulken, rog eieren en nog veel meer!

Ponyrijden Schiermonnikoog

Paardrijden op Schiermonnikoog

In het Nationaal Park Schiermonnikoog onderhoudt Natuurmonumenten een heel netwerk aan ruiterpaden. Bij paardenstal Florida kun je een paard of pony huren of meegaan met een groepsrit. Wil je liever je eigen paard mee? Dan kun je bij stal Florida ook een box huren om je paard te stallen. 

Ook kun je de weidsheid van het eiland beleven met de huifkartocht. Onderweg vertelt de gids over de geschiedenis en de natuur van Schiermonnikoog. De huifkartocht is  voor de hele familie. Kaartjes voor de huifkartocht koop je hier.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid