Word lid

Bezoekerscentrum Veluwezoom in Rheden

Modern bezoekerscentrum dat moeiteloos een brug slaat tussen de historische boerderij, De Heurne, waarin het gevestigd is, en moderne architectuur.

Sinds 1971 is hier een bezoekerscentrum van Natuurmonumenten. Het aantal bezoekers groeide gestaag en in 2007 zijn de gebouwen uitgebreid met een eigentijdse vleugel. Achter de opvallende zwevende luifel van de nieuwe entree verbindt een lange glazen hal – het hart van het nieuwe complex - de oude boerderij en de stal. Het bijzondere interieur is ontworpen door Kossman.dejong. Het verbeeldt het natuurgebied met zijn weidsheid, reliëf, flora en fauna. Het complex biedt nu plaats aan het bezoekerscentrum, een restaurant, een VVV-informatiepost, een fietsenverhuur en een kantoor van Natuurmonumenten.

 

Educatieve tuin IVN-heemtuin

Educatieve tuin

Naast het bezoekerscentrum ligt een educatieve IVN-heemtuin. De moestuin en kruidentuin roepen herinneren aan het vroegere boerenerf. Een oude silo doet inmiddels dienst als vijver.

De Heurne

De boerderij heet van oudsher De Heurne, een naam die is afgeleid van het woord horn of hoorn, wat een synoniem is van hoek. Vroeger heeft De Heurne dus in de hoek van een perceel gelegen. Deze naam komt vaker voor in Gelderland en Overijssel.

  • Bouwjaar: 1866, 2007
  • Architect: Steekeigen bouwstijl, FBW architecten

Interieur Bezoekerscentrum Veluwezoom in Rheden