Ga direct naar inhoud
Terug

Fietsroute Dieren Veluwezoom

Waar: Nationaal Park Veluwezoom

Fietsroute Dieren Veluwezoom
2 uur 35
31 km

Over de route

Stap op de pedalen en ontdek deze afwisselende route door mooie dorpjes, langs de IJssel en door de heuvels met vergezichten van de Veluwezoom.

De route is ongeveer 30 km lang. Je rijdt over een vlak parcours bij de IJssel en door een heuvelig natuurgebied met een stevige klim, die wordt beloond met een adembenemend uitzicht. Er zijn voldoende fijne pauzeplekken. De route is daardoor ook zonder elektrische ondersteuning en met minder getrainde benen goed te doen. Onderweg maak je kans Schotse hooglanders, wilde zwijnen of zelfs edelherten zien. Een echte aanrader dus voor fietsliefhebbers vanaf een jaar of 12.

Kom je met de trein? Stap uit bij station Dieren, neem met je fiets de lift naar boven. Ga naar links en neem de andere lift naar beneden. Neem de Noorder Parallelweg rechtsaf; achter het Wilhelminaplein vind je de fabriek.

Kom je met de auto? Parkeer bij P+R NS Station Dieren.

Download GPX bestand

Waar kun je starten

Veluwezoom-edelhert-regen-NAMO80177
Startpunt

NS Station Dieren

Wat kom je onderweg tegen?

Dieren Veerpont
Dieren aan de IJssel

1. IJssel bij Dieren

Dieren, dorp aan de  IJssel met zicht op uitgestrekte uiterwaarden enerzijds, en de heuvelachtige bossen van Veluwezoom anderzijds. Eeuwenlang bleef het een kleinschalige gemeenschap met een middeleeuws jachtslot Hof te Dieren, totdat het dorp eind 19e eeuw werd ontsloten door de komst van de spoorlijn  en het Apeldoorns Kanaal. De betere bereikbaarheid zorgde voor toerisme en trok bedrijven aan. In Dieren-Zuid, het oude centrum van Dieren, is deze bloeitijd goed terug te zien aan verschillende monumentale panden.

Stap even van je fiets bij ‘Aan Het Veer’ om te genieten van het uitzicht over de IJssel. Fiets vanaf hier in de richting van knooppunt 23 en daarna knooppunt 2.

Kwekerij Hof te Dieren
Wijngaard Hof te Dieren
Hof te Dieren

2. Hof te Dieren

Landgoed Hof te Dieren was ooit een landgoed met koninklijke allure. Nu in beheer bij Stichting Twickel en een plek waar bekroonde wijn vandaan komt. Achter de oude tuinmuur van de voormalige moestuin tref je ook een sfeervolle kwekerij, gespecialiseerd in bijzondere vaste planten.

Het landgoed met middeleeuws jachtslot kwam in de 17e eeuw in handen van de Oranjes. Stadhouder-koning Willem III liet het verbouwen tot zijn favoriete jachtslot. Om zeker te zijn van wild, lieten de oranjes een uitgestrekte wildbaan afrasteren. Ook legden ze de lange kaarsrechte Koningslaan aan tussen het jachtslot Hof te Dieren en dat bij Ginkelse heide in Ede.

Fiets door richting knooppunt 2, 10 en 99 tot aan de Eikenstraat. Ga hier rechts, steek de Middachterallee over en vervolg je weg via het fietspad links naar De Steeg. Fiets bij knooppunt 83 richting knooppunt 85. Ga hier op de rotonde rechts de Schietbergseweg op, en hou bij de Y-spitsing links.

Bezoekerscentrum Veluwezoom
Boerderij De Heurne Veluwezoom
Speeltuin bezoekerscentrum Veluwezoom

3. Bezoekerscentrum Veluwezoom

Hier kun je terecht voor informatie over het gebied, cadeaus, routes, activiteiten e.d. Onder hetzelfde dak vind je een brasserie en een VVV met fietsverhuur. Ook vlakbij  is van alles te beleven. Aan de rechterkant zit  een educatieve tuin van het IVN  die vrij toegankelijk is. In de zomer gonst het hier van de insecten en kun je in de vijver een ringslang zien zwemmen. Aan de andere kant vind je een speeltuin, boomgaard met picknickbanken en een heerlijk terras. Bij het bezoekerscentrum starten verschillende wandelroutes.

Rijd richting knooppunt 53, en daarna richting knooppunt 69.

Praktische informatie

  • Uitkijkpunt achter de Schaapskooi, Nationaal Park Veluwezoom

  • Uitkijkpunt De Posbank

  • Bezoekerscentrum Veluwezoom

  • Brasserie Veluwezoom

  • Paviljoen De Posbank

  • De Priesnitzhoeve

  • De Carolinahoeve

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes