Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Paaltjasker in De Wieden

Achter Bezoekerscentrum De Wieden staat in het rietland een kleine molen. Het is een paaltjasker. Vroeger stonden er overal in deze regio tjaskers om water uit te malen, zodat de turf die lag te drogen in de veenderijen droog bleef.

De Foeke in De Wieden

Nationaal Park Weerribben-Wieden, De Wieden, Dwarsgracht, Steenwijkerland, Kop van Overijssel, Overijssel, Nederland, EuropaFotograaf: Andries de la Lande CremerBron: Natuurmonumenten

Achter Bezoekerscentrum De Wieden staat in het rietland een kleine molen. Het is een paaltjasker. Kenmerkend is de paal die de molenas ondersteunt. Met een ketting wordt de paaltjasker op de wind gedraaid. Onderaan de as zit de tonmolen met een kleine vijzel. Via twee kleine ringsloten om de molen maalt de molen het water in (of uit).

Laatste bouwer van tsjaskers

De tjasker is gebouwd door de Giethoornse tjaskerbouwer Roelof Dijksma. Hij staat bekend als de laatste bouwer van tjaskers. Honderden tjaskers heeft hij gebouwd, de meeste voor 1935, en enkele zoals deze paaltjasker in de jaren 60. Zijn meeste klanten kwamen uit Noordwest-Overijssel.

 

Tjasker

Vroeger stonden er overal in deze regio tjaskers om water uit te malen, zodat de turf die lag te drogen in de veenderijen droog bleef. Toen de turfwinning in het begin van de 20e eeuw stopte, verdwenen de tjaskers uit het landschap. Vanaf de jaren zestig zorgde hun bruikbaarheid in natuurgebieden voor een kleine opleving. Nu niet om de rietlanden droog te houden, maar juist om verdroging in natuurgebieden tegen te gaan en de gronden te vernatten. Maar tjasker De Foeke is destijds gebouwd om de werking van een tjasker bij het bezoekerscentrum te demonstreren. Hij kan 25 m3 water per uur verwerken.

Wandel langs De Foeke!

Wil je een kijkje nemen bij de tjasker De Foeke? De wandelroute over het vlonderpad brengt je langs het molentje.

  • Bouwjaar: 1968
  • Architect: Roelof Dijksma

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

logo