Nieuws van de boswachter

LIFE-project in De Wieden van start

16 januari 2015 | Geeke Remmelts

Natuurmonumenten begint deze week met het LIFE-project bij Belt-Schutsloot.

LIFE-project in De Wieden van start

Trilveen en grote vuurvlinder


Een eeuwenoude eikenboom en een appelboom blijven wel staan. "Die groeien op een stuk land dat Beltigers eeuwenlang als bouwakker in gebruik hadden", zegt Arco Lassche van Natuurmonumenten. Met het herstel van de drijftillen werkt Natuurmonumenten aan de voor De Wieden kenmerkende vegetatie, zoals trilveen, blauwgrasland en krabbenscheer. Hierin leven bijzondere planten en dieren als de grote vuurvlinder, de groenknolorchis en de otter.


FACEBOOK

Volg De Wieden op Facebookvoor het laatste nieuws, mooie foto'sen tips om het gebied te verkennen!


Ga">https://www.facebook.com/beleefdewieden">Ga naar onze Facebook-pagina


https://www.facebook.com/beleefdewieden">;

placeholder

Lastige klus: transport per boot


Eenvoudig is de uitvoering van het LIFE-project niet. Het gaat om een kwetsbaar moerasgebied, dat moeilijk begaanbaar is en dus niet geschikt voor grote machines. Aannemer De Jonge uit Sint Jansklooster hanteert daarom een nieuwe werkwijze. "Deze week wordt een boslier geplaatst. Die transporteert de bomen naar een versnipperaar. De snippers en de boomstammen gaan vervolgens per boot het gebied uit. De inzet van groter materieel is daardoor niet nodig", vertelt Lassche.


Deadline is start broedseizoen


Medio maart begint het broedseizoen weer. Mochten de werkzaamheden voor die tijd niet zijn afgerond, dan gaat de aannemer in het najaar verder. "Dan willen we ook met deel twee van dit LIFE-project starten. Dat gebeurt op een stuk van tien hectare bij Zwartsluis."


Lees">https://www.natuurmonumenten.nl/project/nieuw-leven-in-het-veen-new-lif… meer over het LIFE-project Nieuw leven in het veen

placeholder

Gele plomp (Nuphar lutea) - Nationaal Park Weerribben-Wieden, De Wieden, Steenwijkerland, Kop van Overijssel, Overijssel, Nederland, EuropaFotograaf: Ruben SmitBron: NatuurmonumentenWAT IS LIFE?

Life+ en Natura 2000

LIFE">http://ec.europa.eu/environment/life/index.htm">LIFE Nature is het Europese financieringsprogramma voor projecten die leefgebieden en planten- en diersoorten beschermen die op Europese schaal van bijzondere waarde zijn voor de biodiversiteit.

LIFE draagt bij aan de realisatie van Natura">http://ec.europa.eu/environment/nature/natura2000/">Natura 2000, het Europese netwerk van beschermde natuurgebieden. De gebieden waar 'Nieuw leven in het veen' plaatsvindt, vormen elk op zich een onmisbare schakel in dit netwerk.

Geeke Remmelts
Geeke Remmelts

Boswachter Communicatie en Beleven

logo