Nieuws van de boswachter

Watertoren visitekaartje voor Nederlandse architectuur

24 april 2015 | Geeke Remmelts

De watertoren in De Wieden is opgenomen in het jaarboek Architectuur in Nederland 2014/2015.

Watertoren visitekaartje voor Nederlandse architectuur

Trots op vermelding

De watertoren staat midden in Nationaal Park Weerribben-Wieden. Op initiatief van Natuurmonumenten, BOEi (stichting tot herbestemmen van industrieel erfgoed) en waterbedrijf Vitens is de toren omgebouwd tot uitkijkpunt. Zecc Architecten was verantwoordelijk voor het ontwerp van het interieur. Bernadette Haverkort, beheerder van Bezoekerscentrum De Wieden, was nauw betrokken bij dit bijzondere project: “Ik ben heel trots dat de watertoren in het jaarboek van de architectuur staat. Dit laat wel zien dat het hier om een uniek object gaat. En het resultaat mag er zijn, zeker een bezoekje waard!”

Spektakel van trappen

Als bezoeker kun je de watertoren via een spectaculaire trap beklimmen. Op een hoogte van 45 meter kijk je uit over de prachtige natuur van De Wieden. Haverkort: “Je begint met een spektakel van trappen in een 24 meter hoge ruimte. Vervolgens loop je via een stalen wenteltrap door de bodem van het oude waterreservoir. Hier krijg je als bezoeker een idee van de enorme watermassa die vroeger voor waterdruk in de hele regio zorgde." Helemaal bovenin de toren bevindt zich het uitkijkpunt. Een deel van de 'deksel' van het watervat is verwijderd om een bordes te creëren voor bezoekers. Hier geven vier grote vensters een uitzicht van 360 graden over de omgeving.

placeholder

Fotograaf: Andries de la Lande CremerBron: NatuurmonumentenBeklim de watertoren

De watertoren van Sint-Jansklooster is elke zaterdag geopend van 11.00 tot 15.00. Onder leiding van een torenwachter kunnen kleine groepen de bijzondere trappen beklimmen. Vooraf reserveren is noodzakelijk.

Aanmelden kan via de activiteitenkalender

Met dank aan

De herbestemming van de watertoren is mede tot stand gekomen dankzij bijdragen van de Gemeente Steenwijkerland, Provincie Overijssel, het Nationaal Park Weerribben-Wieden en de BankGiro Loterij.

placeholder

Nationaal Park Weerribben-Wieden, De Wieden, Steenwijkerland, Kop van Overijssel, Overijssel, Nederland, EuropaFotograaf: Ruben SmitBron: Natuurmonumenten

Geeke Remmelts
Geeke Remmelts

Boswachter Communicatie en Beleven

logo