Word lid
Kanovaren

Kanoroute Giethoorn-Rood in De Wieden

Kanoroute Giethoorn-Rood in De Wieden

9.22 km

Waar

De Wieden

Kanovaren

Kanoroute Giethoorn-Rood in De Wieden

Geniet van de roep van weidevogels in De Bramen; op de nabij gelegen picknickplek kun je even bijkomen en genieten van de prachtige natuur om je heen. Onderweg zie je ook de grote gevolgen van het turfsteken. Bij harde wind is de oversteek van de Bovenwijde een ware uitdaging.

Een afwisselende kanoroute door het karakteristieke dorp Giethoorn en langs wuivende rietkragen. Geniet van de roep van weidevogels in De Bramen; op de nabij gelegen picknickplek kun je even bijkomen en genieten van de prachtige natuur om je heen. Onderweg zie je ook de grote gevolgen van het turfsteken. Bij harde wind is de oversteek van de Bovenwijde een ware uitdaging.

Je kunt kano's huren bij B&B Mol/Groenewegen, Binnenpad 28 en bij restaurant De Kruumte, Kerkweg 48a, beiden in Giethoorn.

Praktische informatie

Bereikbaarheid

  • START

Startpunt

Hotel-Restaurant De Kruumte: Toon op kaart

De route

 Startpunt

De Wieden

Wat wij hier doen

Landschap in stand houden

Samen met vrijwilligers, pachters en loonwerkers houden we de afwisselende landschappen van De Wieden in stand. Doen we niets, dan verandert alles in bos. Daarom maken we regelmatig nieuw open water, zoals vroeger de verveners deden. Hierdoor begint het zogenaamde ‘verlandingsproces’ opnieuw. Soms ontstaat dan het zeldzame trilveen. De Wieden is een van de laatste gebieden in West-Europa waar je dit 'drijvende land' tegenkomt. Het is een bijzonder gevoel als je er overheen loopt; de grond beweegt met je mee. In de wintermaanden zijn de rietsnijders hard aan het werk. Zij snijden riet tussen december en april, dat daarna weer uitgroeit tot wuivende rietvelden. Onze vrijwilligers helpen mee met het onderhoud van routes, paden en cultuurhistorische monumenten zoals eendenkooien en watermolens. Zo houden we De Wieden aantrekkelijk voor planten, dieren én mensen.

Word ook vrijwilligerBekijk onze nieuwe natuurvisie
9.22 km

Kanoroute Giethoorn-Rood in De Wieden