Fietsen

Weidevogel fietsroute De Wieden

Fietsen

Weidevogel fietsroute De Wieden

Buitelende kieviten en jubelende wulpen; dat is voorjaar in De Wieden. Fiets langs de mooiste weidevogelgebieden, waar alle weidevogels nog voorkomen.

Deze fietsroute van 34 kilometer volgt het fietsknooppuntennetwerk. Start bij bezoekerscentrum De Wieden en ontdek de mooiste weidevogelgebieden van De Wieden, onderdeel van Nationaal Park Weerribben-Wieden.

Wat hebben weidevogels nodig?

• Plas-dras weiland: door hoge waterstand in winter en voorjaar is de bodem zacht. Dan kunnen ze goed zoeken naar voedsel met hun lange snavel.

• Flauw oplopende slootoevers met veel oeverplanten.

• Veel regenwormen.

• Maaien na half juni, zodat de kuikens vliegvlug kunnen worden.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

De route

 Startpunt

1Start

Je start en eindigt je route bij Bezoekerscentrum De Wieden. Ga naar knooppunt 75. Bij het bezoekerscentrum kun je nog even koffie drinken of iets navragen. De benen strekken, na afloop van de fietstocht? Loop dan de korte wandeling over het Vlonderpad. De broedvlotjes van de zwarte sterns liggen pal naast het uitkijkpunt aan de Beulakerwijde.                                                                                                                                                        

Start
Start

2Wulp

Je bent bij knooppunt 75, ga naar 51. De balts van de wulp (snavel wijst naar navel) is een typische golvende vlucht met trillende vleugels. Bij iedere hoogtewinning loopt zijn zang op. ‘Wuurlie-wuurlie-wuurlie’ eindigt op het hoogtepunt in een triller.

Wulp
Wulp

3Graspieper

Je bent bij knooppunt 51, ga verder naar 52. Op het hoogtepunt van zijn baltsvlucht laat de graspieper zich als een ‘parachute’ naar beneden vallen.

Graspieper
Graspieper

4Watersnip

Je bent bij knooppunt 52, ga verder naar 53. Bij het imponeren van de vrouwtjes laat het mannetje watersnip zich geleidelijk omlaag vallen. De wijd gespreide staartveren maken dan een karakteristiek ‘mekkerend’ geluid. Vandaar zijn naam ‘hemelgeit’.

Watersnip
Watersnip

5Knooppunt 53

Je bent bij knooppunt 53, ga naar 60.

Knooppunt 53
Knooppunt 53

6Scholekster

Je bent bij knooppunt 60, ga naar 62. Wanneer een roofdier het nest nadert, doet de scholekster alsof hij vleugellam is. Met afhangende vleugels lokt hij belagers weg. Eenmaal op afstand vliegt hij weg.

Scholekster
Scholekster

7Zomertaling

Dit is knooppunt 62, volg nu 64. De aanwezigheid van een ‘doelloos’ drijvend zomertaling mannetje verraadt dat er ergens een vrouwtje zit te broeden.

Zomertaling
Zomertaling

8Grutto

Ga hier bij knooppunt 64 verder naar 67. Staand op een paal houden de mannetjes gevaar voor de kuikens in de gaten. Grutto's kunnen 10 tot 15 jaar oud worden!

Grutto
Grutto

9Tureluur

Volg na knooppunt 67 nummer 66. De tureluur is een druktemaker. Tijdens de balts kunnen meerdere tureluurs achter elkaar aanrennen en vechten.

Tureluur
Tureluur

10Kievit

Bij knooppunt 66 ga je verder naar 63. De kievit is een echte oogjager. Met kleine pasjes loopt hij door het gras op zoek naar prooi. Kort gras is dan een voorwaarde. Vandaar dat de kievit als één van de eerste weidevogels broedt.

Kievit
Kievit

11Aalscholver

Fiets van knooppunt 63 naar 94. Opvallende zwarte prehistorisch aandoende vogel. Vooral herkenbaar aan de manier waarop hij z’n vleugels droogt na een duik in het water: wijduit zittend op een paal. Aalscholvers zijn de eerste vogels die in het voorjaar met hun nest beginnen. Ze broeden in kolonies en maken hun nest hoog in de bomen. De aalscholverkolonie bij de Bakkerskooi in De Wieden is de oudste van Nederland.

Aalscholver
Aalscholver

12Fuut

Bij knooppunt 94 ga je naar 82. Wie ze voor de camera krijgt heeft geluk: de gestreepte jongen op de rug van moederfuut. Ook het verenkleed van futen is prachtig. En natuurlijk houden vogelliefhebbers even stil voor hun bijzondere baltsritueel.

Fuut
Fuut

13Weidevol

Hier ben je bij knooppunt 82 en ga je verder naar 81. Natuurmonumenten werkt in de Barsbekerbinnenpolder nauw samen met Weidevol. Het is een prachtige combinatie van biologische landbouw en natuur. Er zijn vergaderruimtes met een adembenemend uitzicht. Ook kun je bij Weidevol terecht voor een excursie, een kinderhoek, en een koffiecorner. Fiets je richting Heetveld, De Krieger en dan richting Zwartsluis dan kom je er vanzelf langs: Oppen Swolle 23 - 8064 PZ Zwartsluis.

Weidevol
Weidevol

14Ooievaar

Van knooppunt 81 fiets je naar het startpunt: bezoekerscentrum De Wieden. De ooievaar was in Nederland bijna uitgestorven. Met de hulp van veel mensen is dat voorkomen. Op speciale nestpalen bouwen ze veilig hun nest. In De Wieden gaat het nu zo goed met de ooievaars dat ze al op meerdere natuurlijke plekken een nest maken.

Ooievaar
Ooievaar
logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.