Ga direct naar inhoud
Nieuws

Groene organisaties tegen verkeer door strandreservaat

28 februari 2020 | Marjolein Koek

Natuurmonumenten, Stichting Duinbehoud, Milieufederatie Noord-Holland en Landschap Noord-Holland vinden het onacceptabel dat de gemeentes Zandvoort en Noordwijk verkeer door het strandreservaat ‘Noordvoort’ willen toestaan voor de Formule1. De periode waarin verkeer wordt toegestaan is uitermate ongelukkig! Begin mei valt midden in het broedseizoen.

Slapende zeehond (Katwijk aan Zee)

Het strandreservaat is naast een gebied voor broedende vogels ook bedoeld als rust- en zoogplaats voor zeehonden. Wandelaars en fietsers worden nota bene door beide gemeenten dringend verzocht een stuk door de duinen te lopen en het strand zelf te ontzien. Het is bijzonder ongeloofwaardig dat Noordwijk en mogelijk ook Zandvoort tegen hun eigen beleid in een karavaan aan auto’s wil toestaan door het reservaat.

In het Kustpact, dat ook ondertekend is door de gemeente Zandvoort, is het strandreservaat de rustige tegenhanger van de strandzones waar het druk is met menselijke activiteiten. In het reservaat hebben vogels en andere strand- en zeedieren hun plek. De hele Noord-Hollandse kuststrook is ingedeeld in verschillende zones: natuurstrand, familiestrand en activiteitenstrand. De groene organisaties zijn erg trots op de afspraken in het Kustpact en vinden dat alle partijen die het Kustpact ondertekend hebben dit ook moeten uitdragen in hun beleid, en daar ook naar moeten handelen.

De gemeente Zandvoort neemt waarschijnlijk volgende week het besluit over het verlenen van een ontheffing, zodat het toegestaan wordt door het strandreservaat te rijden.

De natuurorganisaties zullen bezwaar maken tegen het besluit. Voorafgaand hieraan willen zij op korte termijn in gesprek met de verantwoordelijke wethouder van de gemeente Zandvoort over het toestaan van het strandverkeer door het strandreservaat ‘Noordvoort’.

Marjolein Koek
Marjolein Koek

Persvoorlichter