Ga direct naar inhoud
Nieuws

Nationaal Park Zuid-Kennemerland introduceert Duintuinen

22 april 2022 | Jowien van der Vegte

Bewoners kunnen nu de natuur een handje helpen door van hun tuin een stukje Nationaal Park te maken; een echte Duintuin. Dit is meer dan helmgras alleen! Een Duintuin is gifvrij en er groeien planten die van nature in Nederland voorkomen en passen in de omgeving van het Nationaal Park. Deze inheemse planten zijn een aanwinst voor insecten, vogels en andere dieren. Bovendien levert de Duintuin een positieve bijdrage aan klimaatadaptatie, komt het de biodiversiteit ten goede en draagt hij bij aan voldoende drink- en grondwater. En: een Duintuin ruikt heerlijk en is prachtig!

jouw Duintuin

Door een Duintuin aan te leggen, kunnen bewoners het Nationaal Park bij hen in de buurt laten groeien. Ook ondernemers worden uitgenodigd om het project te omarmen en op hun terrein een eigen Duintuin aan te leggen. Gwen Pellinkhof van IVN Natuureducatie ziet al veel enthousiasme: ‘Bewoners rondom Nationaal Park willen graag iets terug doen voor de natuur en met dit project is er een win-win.  Door het maken van een eigen Duintuin geef je een boost aan de lokale inheemse natuur, goed voor onder andere wilde bijen en tegen hittestress. Daarnaast is een Duintuin een fijne plek om te vertoeven en begint recreatie al bij je eigen voordeur.’

Samen inspireren en activeren

Voor het project Duintuinen in Nationaal Park Zuid-Kennemerland werkt het Nationaal Park samen met IVN Natuureducatie, gemeenten, Hoogheemraadschap van Rijnland, provincie Noord-Holland en de natuurbeheerders Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en PWN. Samen zetten zij zich met dit project in om tuinen in de regio te vergroenen en beter aan te laten sluiten bij de plaatselijke natuur door bewoners en ondernemers te activeren en inspireren. Gedeputeerde Esther Rommel (Natuur en Landschap): ‘We merken dat bewoners graag de natuur een handje willen helpen, ze weten alleen niet altijd hoe. Nu krijgen ze concrete handvatten en kunnen ze meteen aan de slag. Het zou zo mooi zijn als de prachtige natuur van het Nationaal Park ook in tuinen in de omgeving groeit en bloeit.’

Duinplanten voor je duintuin in het tuincentrum

Direct aan de slag

Iedereen kan een Duintuin laten maken, je hebt er geen groene vingers voor nodig. Dankzij een checklist, helder stappenplan en inspirerende plantenlijst, kunnen bewoners direct zelf aan de slag. De duintuinplanten zijn vanaf heden te koop bij diverse tuincentra rondom het Park, als onderdeel van het assortiment ‘Wild en Inheems’. Op de website www.jouwduintuin.nl kunnen bewoners allerlei praktische materialen en handige informatie vinden om mee te kunnen doen. Als bewoners hun Duintuin aanmelden op de site ontvangen ze hun eigen Duintuinbordje en maken ze kans op een van de tuincheques. Zo kunnen ze hun Duintuin nog mooier maken!

Nationale Park Tuinen

Het project Duintuinen is geïnspireerd op het succesvolle project Heuvelrugtuinen op de Utrechtse Heuvelrug. Ook andere Nationale Parken, zoals Hollandse Duinen en Duinen van Texel gaan aan de slag met Nationaal Park Tuinen. We hebben allemaal hetzelfde doel en insteek: bewoners kunnen met het vergroenen van hun eigen tuin met gifvrije en inheemse planten bijdragen aan de lokale biodiversiteit en klimaatadaptatie.

voorbeeld van een mogelijke Duintuin

Over Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Nationaal Park Zuid-Kennemerland is een van de 21 Nationale Parken die Nederland rijk is. Het is een aantrekkelijk en gevarieerd natuurgebied met duinen, bossen en landgoederen, gelegen aan de Noord-Hollandse kust tussen Zandvoort en Velsen.

Het Nationaal Park is een samenwerkingsverband van de terreinbeheerders Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, PWN en particuliere eigenaren, IVN, de omliggende gemeenten Zandvoort, Haarlem, Bloemendaal en Velsen en de provincie Noord-Holland. Gezamenlijk werken alle partners in het park aan het voortbestaan van een natuurgebied van grote internationale klasse.

Jowien van der Vegte
Jowien van der Vegte

Boswachter