Ga direct naar inhoud
Nieuws

Tips van de boswachter voor maart-april in Zuid-Kennemerland

27 maart 2024 | Jowien van der Vegte

In de duinen van Nationaal Park Zuid-Kennemerland is het prachtig in het vroege voorjaar. Door de vele neerslag afgelopen winter staan nog veel paden onder water en die zijn daardoor tijdelijk niet toegankelijk. De boswachter heeft tips voor een wandeling of fietstochtje.

Daslook voorjaarsbloeiers

Het broedseizoen is gestart! Je hoort steeds meer vogels zingen en kunt ze, nu er nog niet veel blad aan de bomen zit, soms ook goed zien. De vogels rusten nu uit en moeten wat extra eten na hun lange reis uit Zuid-Europa of Afrika. Ze zoeken een partner en maken een nest. Dan nog eieren leggen, broeden en dan de uitgekomen jongen voeren. Dat is veel werk. Daarom is nu het extra belangrijk om als menselijke bezoeker op de paden te blijven: voorkom dat je de dieren verstoort! Je bent tenslotte te gast in het leefgebied van veel dieren. 

Op veel plekken in het duin staat het water veel hoger dan in normale winters. Hierdoor zijn op veel plekken modder, plassen en grote ondergelopen stukken ontstaan waar je niet met droge voeten door komt. Op een aantal plekken is door de boswachters een omleiding gemaakt. Andere paden zijn tijdelijk helemaal niet toegankelijk vanwege het vele water. Volg de aanwijzingen in het veld op! 

De verwachting is dat dit tot ver in het voorjaar kan duren. Misschien wel tot mei-juni, afhankelijk van droogte, neerslag en temperaturen.

Kijk voor je bezoek op de website van Nationaal Park Zuid-Kennemerland voor de meest recente kaart met afgesloten en te natte plekken: https://www.np-zuidkennemerland.nl/29815/nieuws/update-onbegaanbare-paden-door-vele-regen .

 

 

Nachtegaal

Nachtegalen arriveren meestal half april in Zuid-Kennemerland

Tips van de boswachter

Fietsen:

  • Fietsrondje Duin en Kruidberg-Bergweg - Koevlak en langs de duinrand terug, via het fietsnetwerk: knooppunten 05 - 06 - 66 - 99 - 19 - 20 - 34- 07 - 05.
  • Fietsrondje zuidelijk deel Nationaal Park: kijk op de kaart welke fietspaden toegankelijk zijn.

Wandelen:

  • Lange wandeling? De zwarte en blauwe wandelroute (Duin en Kruidberg en Midden-Herenduin) zijn door het hoge water niet te lopen.  Via het wandelnetwerk Noord-Holland knoop je de wandelroutes in de duinen en duinrand makkelijk aan elkaar tot nieuwe routes.
  • Zin in lentebos met vogelzang, en later door meer open duin: kies dan de groene route bij entree Heerenduinen (IJmuiden).
  • Kortere wandeling door rustig bos met wat minder hoogteverschillen: de rode route bij entree Midden-Herenduin (Driehuis).

Tip voor gezinnen:

  • De groene route bij entree Duin en Kruidberg: volg de groene pijlen omhoog over de Koepelberg, langs dikke oude beukenbomen omlaag, en ga beneden even rechts naar het speelveldje met picknicktafel waar hutten gebouwd kunnen worden.

Kom je met de auto naar Duin en Kruidberg of Koningshof? Neem je ledenpasje mee en scan die bij de automaat, dan parkeer je de hele dag gratis. Niet-leden kunnen ter plekke lid worden of betalen met een betaalpas.

Jowien van der Vegte
Jowien van der Vegte

Boswachter