Ga direct naar inhoud

Bijzondere bewoners van de Oosterschelde

Sprookjesachtig is de wereld te noemen onder het wateroppervlak van de Oosterschelde. Welke dieren kom je hier tegen? De meest bijzondere bewoners vind je hieronder op een rijtje!

Zeehond op strand

Sepia: een gestreepte romance

Nadat sepia’s de winter in open zee hebben doorgebracht, komen ze massaal naar de Oosterschelde voor de voortplanting. Hun steeds veranderende kleurenpatroon in de huid schept verwondering. De eitjes, die vaak rond stokken of andere obstakels worden afgezet, worden door het vrouwtje besmeurd met zwarte inkt. Voor de sepia is de Oosterschelde niet alleen hun geboortegrond, het is ook hun begraafplaats. Doorgaans sterven de sepia’s na de paringstijd.

 

Parende Sepia's

Zeehond: ambassadeur van de Oosterschelde

De bekendste inwoner van de Oosterschelde is ongetwijfeld de zeehond. Hij wordt gezien als de ambassadeur van de Oosterschelde. De aanwezigheid van de zeehond zegt vaak iets over de conditie van het water en de aanwezigheid van voedsel. In de Oosterschelde komen zo’n 150 zeehonden voor. Het gaat om twee soorten, de gewone en de grijze zeehond. Zodra de zandplaten droogvallen bij eb kun je ze zien rusten. Vooral op de Roggenplaat (in het westen van de Oosterschelde) en op de Galgenplaat (ten oosten van de Zeelandbrug) kun je ze vaak zien liggen.

Zeehond

Dodemansduim: enige Nederlandse koraalsoort

De dodemansduim is de enige koraalsoort van Nederland, heel bijzonder dus! Het koraal zit vast op de bodem en wordt gevormd door poliepen die in de kolonies samenleven. Koraalpoliepen zien eruit als miniatuur zeeanemoontjes. Met tentakels vangen ze plankton uit voorbij stromend water. Stroming is voor de dodemansduim van levensbelang, daarom is de open verbinding tussen Oosterschelde en Noordzee essentieel. Met teruggetrokken poliepen lijkt de dodemansduim op de vingers van een ‘dode zeeman’, vandaar de naam.

Dodemansduim

Haaien: roof lustige jagers

De meest roof lustige jagers van de Oosterschelde zijn de haaien. Er komen vier soorten voor. De hondshaai, gladde haai en ruwe haai worden het meest gezien. Wat zeldzamer is de gevlekte gladde haai. Hoewel haaien hun prooi graag verbrijzelen tussen hun sterke kaken, zijn de in de Oosterschelde voorkomende soorten ongevaarlijk voor de mens. 

Hondsghaai

Bruinvis: familie van de walvis

Een soort die vaak verwondering oproept bij liefhebbers van de Oosterschelde is de bruinvis. Hoewel een bruinvis vaak wordt aangezien voor een dolfijn is het de meest voorkomende walvisachtige van de Nederlandse kustwateren. In de Oosterschelde leven zo’n 60 bruinvissen. Een unieke situatie in een deels afgesloten zeearm. Er worden zelfs af en toe jonge bruinvissen gespot, die in de periode mei-augustus worden geboren. Op het menu staan kleinere vissoorten als sprot en haring, maar ook inktvissen en schaaldiertjes. Goede plekken om bruinvissen te zien zijn het havenhoofd bij Zierikzee en de pier bij het haventje van Burghsluis. 

Bruinvis is een kleine soort walvis die in de Noordzee voorkomt.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid