Ga direct naar inhoud
Nieuws

Denk mee met boswachter John over hondenbeleid in Ruygeborg II

05 november 2018 | Juriaan van Leeuwen

Boswachter John Pietersen van Natuurmonumenten nodigt iedereen uit om maandagavond 12 november met hem mee te denken over het hondenbeleid in het nieuw aan te leggen natuurgebied Ruygeborg II.

Wandeling met de hond

Samen met de provincie Zuid-Holland en lokale boeren is hij bezig met het inrichten van dit natuurgebied dat tussen Ruygeborg I, Noorden en de Groene Jonker komt te liggen. Naast dat er meer bloemen, vlinders en vogels in de polder komen, zal het gebied ook steeds toegankelijk worden voor wandelaars. Boswachter John: ‘Op dit moment worden de wandelpaden uitgetekend en hierbij willen we ook zorgen voor dat mensen met de hond kunnen wandelen. Vaak krijg ik de vraag waar je dan wel mag wandelen met de viervoeter. Op die vraag wil ik nu een antwoord gaan geven.’

Wandelen met de hond

Verboden voor honden

In Ruygeborg I en een groot deel van de Groene Jonker geldt een verbod op het wandelen met de hond. Pietersen: “Wij waarborgen de rust voor vooral de vogels die afhankelijk zijn van deze moerassen. In de toekomst blijven die rietachtige moerassen gesloten voor honden.“ Ook de graslanden van Ruygeborg II zullen niet volledig opgesteld kunnen worden voor mens en hond. “Sowieso natuurlijk voor de rust van de weidevogels die er broeden, maar ook omdat het grasland gebruikt wordt door de lokale boeren. Zij wensen geen honden in dit land omdat uitwerpselen van honden in het gras of hooi ziekten kunnen veroorzaken bij hun vee.”, aldus Pietersen.

Achtertuin

“Maar de wens van de hondenbezitter is ook reëel, dus daarom ga ik graag met hen in gesprek om de wensen van de hondenliefhebber te inventariseren”. En ook aanwonenden in dorpskern Noorden hebben belang, ervaring leert dat niet iedereen fan is van honden in ‘zijn achtertuin’.’ Boswachter John is benieuwd naar alle input. ‘’Het zal niet zo zijn dat we direct een terrein kunnen aanwijzen dat geschikt gemaakt wordt voor honden met hun eigenaren. Dit blijft een zorgvuldig overleg met onze ecologen en onze boeren. Maar als we alle wensen in kaart hebben, kunnen we gefundeerde keuzes maken.’’

Border collie

Geef je mening

Boswachter John van Natuurmonumenten nodigt geïnteresseerden uit om op maandagavond 12 november van 19:00 en 20:30 uur mee te denken over het hondenbeleid in Ruygeborg II. De bijeenkomst is in de werkschuur van Natuurmonumenten in Woerdense Verlaat. Aanmelden kan per mail bij boswachter John. En neem gerust je hond mee, boswachter John heeft iets lekkers voor de aanwezige viervoeters. Iedereen die niet aanwezig kan zijn deze avond, kan zijn wensen of suggesties ook per mail doorgeven aan boswachter John via [email protected].

Juriaan
Juriaan van Leeuwen

Boswachter