Ga direct naar inhoud
Nieuws

Dode otter bewijst terugkeer in de Reeuwijkse Plassen

03 mei 2018 | Natascha Hokke

In de Reeuwijkse Plassen is een dode otter gevonden. Een muskusrattenvanger in het gebied zag de dode otter drijven in het water. Boswachter Jeroen den Hartog van Staatsbosbeheer is trots: "Hoewel het natuurlijk treurig is dat de otter in deze toestand is aangetroffen, mogen we ook blij zijn. Het is namelijk bewijs dat de dieren vanuit andere gebieden zoals de Nieuwkoopse Plassen de Reeuwijkse Plassen weten te vinden."

Otter

Oukoop

Volgens Den Hartog was het niet de vraag of, maar wanneer de eerste otter in de Reeuwijkse Plassen waargenomen zou worden. Afgelopen jaar is er 100 hectare grasland in Polder Oukoop, direct naast de Reeuwijkse Plassen aangepast, met het oog op de komst van de otter. Op veel meer plekken zal het riet gaan groeien, er zijn veel natuurvriendelijke oevers gekomen en enkele plassen zijn gegraven. Dat de otter nu al waargenomen is in het gebied verbaast boswachter Jeroen dan ook niet. “We wisten dat ze in de buurt zitten en ze ’s nachts lange afstanden afleggen. Maar dat doen ze stilletjes. Het is nu minimaal één otter toch gelukt om de Rijn en de A12 te kruisen en naar ons gebied te komen.”

Zorgen

Dat de otter dood is gevonden is treurig, beaamt de boswachter. Maar dat stemt hem niet weemoedig. “In de Nieuwkoopse Plassen begon het ook met 1 otter, maar daar zijn in 5 jaar tijd 18 verschillende otters waargenomen. Dus misschien dat we binnenkort wel sporen vinden van de eerste levende otter in het gebied.” De otter geeft weer een extra impuls aan het gebied en geeft ook aan dat het verbinden van onze wetlands werkt. Maar het schept ook verantwoordelijkheden. Den Hartog: “We moeten er nu voor zorgen dat de otter zich veilig kan wanen in het gebied. We zullen onderzoeken of de fuiken en muskusrattenvallen in het gebied ottervriendelijk zijn. En we gaan zo snel mogelijk op bezoek bij onze collega’s van de Nieuwkoopse Plassen om te leren hoe je ottersporen kunt vinden.”

Dode otter Reeuwijkse Plassen

Raster

Boswachter John Pietersen van Natuurmonumenten is trots dat de otter ook het naastgelegen gebied de Reeuwijkse Plassen heeft weten te vinden, maar maakt zich ook zorgen. Tussen de twee natuurgebieden ligt de A12. Hier heeft Rijkswaterstaat een natuurverbinding aangelegd, die ook zeer geschikt is voor otters. "Helaas heeft de verbinding niet voldoende raster, waardoor het nog steeds een grote barrière is voor deze dieren veilig te passeren. Ik zal snel contact opnemen met Rijkswaterstaat." De boswachter hoopt dat de otters zich ook thuis gaan voelen in de Reeuwijkse Plassen. “Hoe meer territoriums er zijn voor de otter, hoe beter het voor de soort is. Het feit dat hun aantal toeneemt, wil namelijk nog niet zeggen dat het goed gaat met dit zeldzame dier”.

Otter spotten

Boswachter Jeroen den Hartog van Staatsbosbeheer verwacht niet dat er nu een stroom van otterspotters naar de Reeuwijkse Plassen komen. “Allereerst weten we dus nog niet of er nog een levend exemplaar in het gebied is, bovendien zijn het zeer schuwe nachtdieren.” Boswachter John Pietersen van Natuurmonumenten beaamt dit. “Ik weet dat we 18 otters in 5 jaar in de Nieuwkoopse Plassen hebben gehad, daarvan heb ik er welgeteld ‘0’ met mijn eigen ogen gezien, terwijl ik dagelijks door het gebied vaar.” Boswachter Jeroen heeft nog wel een tip: “Langs het Wierickepad is een nieuwe uitkijktoren geplaatst die uitkijkt over de ingerichte polder. Verwacht niet dat je een otter gaat zien, maar geniet van het prachtige uitzicht.”

Natascha Hokke
Natascha Hokke

Boswachter