Ga direct naar inhoud
Nieuws

Eiland Schepegaten in de Nieuwkoopse Plassen opgeknapt door buurtbewoners

23 april 2018 | Natascha Hokke

Vrije aanlegplaats Schepegaten in de Nieuwkoopse Plassen is weer klaargemaakt voor het zomerseizoen. Het waren ouders en kinderen uit het aangrenzende Noorden die ervoor gezorgd hebben dat de aanlegplaats weer recreanten kan ontvangen. Boswachter John Pietersen is trots dat het eiland geadopteerd is door deze groep buurtgenoten: “Zij maken veel gebruik van deze plek en dan is het ook mooi dat zij ook de handen uit de mouwen steken om het te onderhouden”, aldus de boswachter.

Buurtgenoten werken aan het eiland Schepengaten

Schepegaten

In totaal stapten 8 ouders en 6 kinderen in Noorden op een werkschuit van Natuurmonumenten. Aan boord lag onder andere 15 kuub grond en veel kruiwagens. Noordenaar en initiatiefnemer Jan Vork vertelt: “Zo door het jaar heen ontstaan er meerdere gaten op het eiland, vooral achter de beschoeiing. Dit kan zorgen voor ongewenste situaties, zeker als mensen van een boot stappen. Door deze vol te stoppen en in te zaaien, kunnen we weer een jaar vooruit”. Kinderen hebben hard gewerkt om met takkenscharen de bramenstruiken terug te snoeien.

Buurtgenoten werken aan het eiland Schepengaten

Betrokken

Boswachter John Pietersen is blij met de samenwerking met de groep Noordenaren. Pietersen: “Niet alleen omdat ze nu goed werk verzetten in het opknappen van het eiland. Ook tijdens het zomerseizoen toont de groep zich betrokken bij de Schepegaten. Het eiland blijft schoon en goed onderhouden en dat is helaas lang niet overal zo”. Initiatiefnemer Vork is blij met de steiger die Natuurmonumenten deze winter heeft aangelegd tussen de eilandjes. “Op één eiland is een toilet aanwezig, op de ander niet. Door de steiger tussen de eilandjes maakt het nu niet meer uit aan welk eiland je de boot aanlegt.

Bezoeken

De eilanden van de Schepegaten zijn voor iedereen te bezoeken. Zowel de rode kanoroute als de electroroute komen langs de eilandengroep. Wil je eropuit? Kano dan eens de otterkanoroute op de Nieuwkoopse Plassen!

Natascha Hokke
Natascha Hokke

Boswachter