Ga direct naar inhoud
Nieuws

Lepelaars volop aan het broeden in de Nieuwkoopse Plassen

13 maart 2019 | Natascha Hokke

De lepelaars in de Nieuwkoopse Plassen laten zich niet weerhouden door de maartse buien en zijn aan het broeden geslagen! Met de camera van Stichting NestkastLIVE op het broedeiland gericht, krijgen wij de unieke kans om het reilen en zeilen in de kolonie gade te slaan. "Gewoon, warm en droog vanachter ons beeldscherm", zegt boswachter John Pietersen gniffelend.

Maasuiterwaarden

Door een samenwerking met Stichting NestkastLIVE zijn de lepelaars dit jaar bijzonder scherp via livebeelden te volgen. Check http://www.nestkastlive.nl/lepelaar/

Meegluren met de lepelaars

De lepelaars broeden al jaren op een eilandje in het afgesloten deel van de Nieuwkoopse Plassen. Door de camera kan iedereen nu meegluren als ze op het nest zitten. In het filmpje hieronder zie je hoe de eerste eitjes zichtbaar worden. Het voorjaar is voor de lepelaars begonnen!

Eerste eieren zichtbaar

Vroege terugkomst

Door de milde temperaturen in februari wisten de lepelaars de Nieuwkoopse Plassen vroeg te bereiken dit jaar. De lepelaars slapen en broeden in de zomermaanden in de Nieuwkoopse Plassen, maar zoeken eten in de Groene Jonker. Wil je ze in levenden lijve zien? Dit kan het beste vanaf het wandelpad in de Groene Jonker. Kijk ook eens omhoog, misschien zie je er wel een paar overvliegen!

Natascha Hokke
Natascha Hokke

Boswachter