Fietsen

Fietsroute kabbelend water en natuurparels in Noord- en Zuid Holland

Fietsen

Fietsroute kabbelend water en natuurparels in Noord- en Zuid Holland

Deze route begint in Zuid-Holland, maar de tocht brengt je al snel in Noord-Holland. Langs de Zuideinderplas, de Nieuwkoopse Plassen, de Kromme Mijdrecht en de Meije. Groen, waterrijk met wuivende rietkragen vormt dit gebied een natuurlijke eenheid. Goed dat daarom de centrale polder Groot Mijdrecht wordt omgevormd tot ecologische verbinding tussen natuurgebieden als Botshol, de Vinkeveense en de Nieuwkoopse Plassen. Zo kunnen niet alleen vogels maar ook andere dieren hun leefgebied vergroten. Je fietst ook door de Waverhoek waar het barst van de water-, weide- en moerasvogels, waaronder de roerdomp of de lepelaar.

Knooppunten fietsroutes

88 -> 54 -> 53 -> 534 -> 53 -> 533 -> 53 -> 531 -> 83 -> 79 -> 77 -> 76 -> 51 -> 52 -> 39 -> 01 -> 02 -> 49 -> 48 -> 480 -> 48 -> 482 -> 48 -> 481 -> 48 -> 54 -> 44 -> 38 -> 59 -> 16 -> 91 -> 58 -> 240 -> 24 -> 80 -> 65 -> 57 -> 60 -> 55 -> 89 -> 931 -> 88

Deze knooppuntenroute is in samenwerking met Fietsnetwerk gemaakt. Actuele updates of tijdelijke omleidingen vind je op Fietsnetwerk.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

Praktisch

De route

 Startpunt

1 Restaurant Tijsterman

Rustpunt voor fietsers, tenzij je een excursie of een kano boekt. De plassen liggen in de Randstad en zijn een oase van rust en ruimte.

2Nieuwkoopse Plassen (533)

In Nieuwkoopse Plassen zie je verschillende stadia van verlanding: van waterplanten naar bos. Soms graaft Natuurmonumenten weer een stuk open en mag het proces van verlanden weer opnieuw beginnen.

3 Restaurant Tijsterman (531)

Al drie generaties lang is restaurant Tijsterman in handen van de Nieuwkoopse familie Tijsterman. Sinds 1935 is dit de plek om te genieten van de lekkerste gerechten en het mooiste uitzicht. Het restaurant is gevestigd in de voormalige hooiberg van het boerenbedrijf.

Restaurant Tijsterman
Restaurant Tijsterman (531)
Restaurant Tijsterman terras
Restaurant Tijsterman (531)

4Botshol (480)

Moerasbos, plassen, rietland en slootjes rondom de plassen Grote Weije en Kleine Wijhe. Door het schone en voedselarme water vind je hier bijzondere waterplanten als kranswieren en groot nimfkruid.

5Waverhoek (482)

Je moet echt even afstappen en Waverhoek inwandelen. Vooral in het voorjaar is het er een vogelparadijs, met soorten als grutto en lepelaar.

6Polder Groot Mijdrecht (481)

Gebied in ontwikkeling met als doel een ecologische verbinding te vormen tussen natuurgebieden als Botshol en de Nieuwkoopse Plassen. Het wordt hier steeds mooier!

7 Bovenlanden Kromme Mijdrecht (240)

Grutto’s, scholeksters, slobeenden, kieviten, tureluurs, smienten, grauwe ganzen: ze komen hier nog in overvloed voor. Het gebied is niet per fiets toegankelijk. Toch kun je ervan genieten vanaf het amfitheater annex uitkijkpunt.

Bovenlanden Kromme Mijdrecht
Bovenlanden Kromme Mijdrecht (240)

8TOP Zwammerdam (931)

Ter hoogte van nr. 80 staat het TOP. Zwammerdam zelf, in het Groene Hart, heeft een rijke geschiedenis. Je komt in de omgeving restanten tegen van de Romeinse Limes en de Hollandse Waterlinie.

Heb je genoten van de fietstocht? Help mee om de Nieuwkoopse Plassen te beschermen! De boswachters van Natuurmonumenten werken hard om de Nieuwkoopse Plassen mooi te houden. Dit kunnen ze niet zonder jouw bijdrage. Steun de natuur en word lid van Natuurmonumenten.

Zin om nog iets anders te doen in Nieuwkoop? Kijk eens in de route-app voor nog meer routes in de omgeving.

TOP Zwammerdam
TOP Zwammerdam (931)
logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.