Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Natuurgebied

Noordoostpolder

Bezoekers van de Noordoostpolder

Welkom in de Noordoostpolder

Kom genieten van de prachtige natuur in de Noordoostpolder! Waar begin 20e eeuw nog Zuiderzee was, vind je nu dichte bossen, afgewisseld met bloemrijke graslanden en het open water van de randmeren.

Natuurmonumenten

Boswachter van dit gebied

Meer over Noordoostpolder
 • Nieuws
 • Routes
 • Agenda
 • Projecten
 • Over het gebied

  Wandelen in weelderige bossen

  De dikke bomen van het Voorsterbos geven je het idee dat je door een eeuwenoud bos loopt, terwijl het in 2006 aangeplante Wendelbos nog volop in ontwikkeling is. In het aangrenzende Waterloopbos liggen ruim dertig waterloopkundige proefmodellen verscholen. Hier ligt ook het Bezoekerscentrum Waterloopbos met een geweldige waterspeelplek voor kinderen. Met wandelpaden en bruggetjes kun je lange tochten maken door deze bossen, samen zo'n 900 hectare natuur. Of geniet juist van de rust op natuurkampeerterrein De Stiente, midden in het Voorsterbos.

  Noordoostpolder

  Genieten van bloemrijke graslanden

  Tussen deze bossen liggen de natte graslanden van het Kraggenburgerveld en het Kadoelerveld. Naast de grote grazers (Schotse Hooglanders) vind je hier onder meer amfibieën, libellen en vlinders. Ook bijzondere planten zoals geelhartje, rietorchis en kale jonker voelen zich thuis op deze graslanden. Geniet in het voorjaar of tijdens een zomerse wandeling van de bloemenpracht!

  Schotse Hooglander in de Noordoostpolder

  Uitkijken over randmeren

  Het Zwarte Meer en Kadoelermeer zijn ontstaan bij de inpoldering van de Noordoostpolder. Op de oevers van het Zwarte Meer, de Grote Buitenlanden genaamd, groeit de zeldzame kievitsbloem. In het meer ligt Vogeleiland, een uniek vogelparadijs. Het eiland is alleen te bezoeken tijdens onze excursies, maar er is ook een uitkijkpunt in de Zwarte Hoek waar je goed vogels kunt spotten. Een ander mooi uitkijkpunt is de Ramspoltoren bij Ens.

  Excursieboot op het Zwarte Meer

  Beleef de Noordoostpolder

  Kom van de prachtige natuur in de Noordoostpolder genieten! Maak een wandeling door het Voorsterbos, bewonder de unieke waterloopkundige modellen in het Waterloopbos, vaar mee naar Vogeleiland in het Zwarte Meer of geniet van de rust op natuurcamping De Stiente. Het Bezoekerscentrum Waterloopbos is het ideale startpunt voor een bezoek aan de Noordoostpolder. Hier vind je informatie over de natuurgebieden en routes.

  Wat mag je niet missen?

  Noordoostpolder

  Agenda

  Speurtocht Waterloopbos
  za 19 okt

  Speurtocht Waterloopbos

  In de herfstvakantie hebben we speciaal voor jou een speurtocht uitgezet. In het gras, langs het water, achter een boom. Overal zijn silhouetten van dieren en schaalmodellen verstopt. Kun jij ze alle tien vinden?

  Vaar mee naar Vogeleiland
  zo 20 okt
  Varen

  Vaar mee naar Vogeleiland

  Vaar mee over het Zwarte Meer naar de jungle van het Vogeleiland.

  Panteramaniet
  wo 23 okt
  Wandelen

  Op zoek naar paddenstoelen in het Waterloopbos

  Ga mee met de boswachter en ontdek de paddenstoelen van het Waterloopbos.

  Bezoekersinformatie

  Bereikbaarheid

   De Wieden
  • Beulakerpad 1, 8326 AH Sint Jansklooster (OV)
  • (0527) 20 56 60
  • [email protected]
  • Volg vanaf de snelwegen in de regio de borden voor Weerribben-Wieden. Daarna wordt Bezoekerscentrum De Wieden verder op de borden aangegeven.

  Noordoostpolder

  Nieuws van de boswachter

  Direct naar

  logo