Ga direct naar inhoud
Natuurgebied

Norger Esdorpenlandschap

Norger Esdorpenlandschap

Het best bewaarde esdorpenlandschap

Het Norger Esdorpenlandschap is een prachtig natuurgebied. Ronddwalend door de bossen en beekdalen zie je misschien wel een das of een otter. Op de essen staan zilverreigers in grote groepen. Dat vind ik erg rustgevend om naar te kijken. Maar het allermooiste aan het Norger Esdorpenlandschap is haar rijke historie die zichtbaar is in het landschap.

Natuurmonumenten

Boswachter van dit gebied

Meer over Norger Esdorpenlandschap

Over het gebied

Je loopt langs de oude Saksische boerderijtjes, sprookjesachtig gelegen in het glooiende kleinschalige landschap door het natuurgebied. Geniet van bosgeuren en bosgeluiden. Onderweg is er gelegenheid voor een kop koffie of een uitgebreide lunch. Beleef in het Norger Esdorpenlandschap de unieke combinatie van Drentse natuur en cultuurhistorie.

Het Norger Esdorpenlandschap bestaat uit stuifzandbossen en de beekdalen van de Slokkert, het Grote Diep en het Oostervoortse Diep. Norg en haar omgeving behoort tot de best bewaarde esdorpenlandschappen van Drenthe. Op de essen, de hoge grond, wordt al eeuwenlang landbouw bedreven. Verder zie je in het esdorpenlandschap de terugkerende brinkdorpen, beekdalen en heidevelden.

Hunebedden en grafheuvels

Als je door het Norger Esdorpenlandschap wandelt of fietst zie je de geschiedenis van dit gebied aan je voorbij trekken. Je komt hier hunebedden tegen, dit zijn de overblijfselen van de vroegere grafkelder. Ook zie je grafheuvels, de opvolgers van de hunebedden.

Norgerholt

Norgerholt is het oudste bos van Nederland. Uniek is dat de humuslaag waar het bos op staat nog onaangetast is. Het Norgerholt is lang gebruikt als gezamenlijk bos voor de bouw van woningen. Zo zijn er nog altijd veel boerderijen op de omliggende brinkdorpen met gebinten uit het Norgerholt. Tegenwoordig broeden in dit eeuwenoude bos maar liefst 72 vogelsoorten. En wie weet zie je de Norgerbosmuur, het plantje dat alleen voorkomt in het Norgerholt.

De klauwier, de kwartel en de visotter

In de beekdalen laat Natuurmonumenten Galloway-koeien grazen. Hun eetgedrag en zware lijven zorgen voor een onregelmatige bodem en gevarieerde plantengroei. Vogels als grauwe klauwier, zomertaling en kwartel voelen zich prima thuis in het Norger Esdorpenland. Ook weidevogels als kievit, grutto en watersnip komen hier nog voor. En dankzij het herstel van de beken is ook de visotter terug.

Mee met de boswachter! 

Wil je zelf ervaren welke verhalen het Norger Esdorpenlandschap te bieden heeft? Ga dan met de boswachter mee op excursie. Tijdens een wandeling van zo’n 2,5 uur leer je van alles over het gebied, de soorten dieren en planten en de rijke historie. Een excursie of lezing kun je boeken via Karin Abspoel, [email protected] of (0592) 396020.

Norger Esdorpenlandschap

De mooiste routes

Norger Esdorpenlandschap

Nieuws

Direct naar

Norger Esdorpenlandschap

Wat wij hier doen