Ga direct naar inhoud

Boerderij Huissteen, Oldenaller

Verscholen achter het groen ligt een modern melkveebedrijf op een historisch erf: het is boerderij Huissteen, behorend bij landgoed Oldenaller.

Boerderij Huissteen, Oldenaller

De boerderij staat in een gaaf, kleinschalig kampenlandschap, met akkers en velden omzoomd door houtwallen en singels. Op het erf staan diverse schuren, waaronder een 19e-eeuwse vrijstaande schuur en een bakhuis. Er is nu een melkveebedrijf gevestigd. De moderne ligboxenstal achter de boerderij is zoveel mogelijk ingepast op het historische erf. De boerderij is van het hallenhuistype en heeft een met pannen gedekt zadeldak met wolfeinden. De gevels zijn opgetrokken in bakstenen metselwerk. In de voorgevel zitten nog de authentieke 24-ruits schuifvensters. Het voorhuis heeft nog veel oorspronkelijke elementen zoals een kelder met opkamer en in de woonkamer een betegelde schouw.

placeholder

Huissteen is een zeer oud erf, dat zeker al van voor 1546 dateert. De naam slaat op zowel de boerderij als de landerijen. In 1611 wordt gesproken over ‘vier mergen (land) genant die Huyssteen.’ Huissteen is een verbastering van middeleeuwse naam Hofstede, oftewel grond behorende bij een boerderij.

  • Bouwjaar: 1811
  • Architect: Streekeigen bouwstijl
  • Status: Rijksmonument
placeholder

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid