Natuurgebieden Oostelijk Flevoland

Oostelijk Flevoland

Oostelijk Flevoland

Welkom in Oostelijk Flevoland

Harderbos, Harderbroek en Kievitslanden vormen samen een groene oase aan de oever van het Veluwemeer bij Harderwijk. Met bossen, ruige moerassen, vogelrijke plassen en soortenrijk grasland is de Harderhoek het meest gevarieerde en volwassen natuurgebied van Flevoland.

Natuurmonumenten

Boswachter van dit gebied

Meer over Oostelijk Flevoland
 • Nieuws
 • Routes
 • Over het gebied

  >

  De drie gebieden, samen ook wel Harderhoek genoemd, liggen aan de oever van het Veluwemeer, tussen Biddinghuizen en Zeewolde. In 1968 zijn hier de eerste populierenbossen aangelegd op de voormalige Zuiderzeebodem. Van deze eentonige productiebossen maakt Natuurmonumenten nieuwe natuur. Natuur die steeds mooier, afwisselender en indrukwekkender wordt. Kom hier genieten van het bloesemrijke voorjaar, volg op afstand een jagende kiekendief of zoek de reeën in het open veld!

  Broedvogels

  Dit landschap trekt steeds beschermde vogels, schuwe zoogdieren en bijzondere amfibieën en hagedissen aan. In Harderhoek broeden meer dan negentig verschillende vogelsoorten, zoals roerdomp, krooneend, wielewaal, snor en baardmannetje. Ook de lepelaar, tureluur, ijsvogel en watersnip worden hier geregeld gezien.

  Beverburchten

  Natuurmonumenten

  Zoogdieren als vos, ree bunzing, haas en hermelijnverschuilen zich in het bos en bij de bosranden. In de poelen, vaarten en plassen leven kleine watersalamander, groen en bruine kikker. Sinds kort bouwt de bever hier zelfs burchten. In het voorjaar en de zomer vindt u aan de oevers prachtige vlinders en libellen. Verspreid in het gebied groeien beschermde wilde orchideeën en andere kleurrijke bloemen en planten.

  Oostelijk Flevoland

  De natuurgebieden van Oostelijk Flevoland in een notendop:

  • Harderbos: een gevarieerd bos met ruige moerassen, bloemrijk grasland en vogelrijke plassen
  • Harderbroek: dit moerasgebied is belangrijk voor bedreigde vogels zoals roerdomp, zilverreiger en lepelaar
  • Kievitslanden: dit graslandgebied wordt gebruikt door veel weidevogels
  Natuurmonumenten

  Bezoekersinformatie

  Bereikbaarheid

   Parkeerplaats Karekietweg
  • Je neemt vanaf Harderwijk de N302 richting Lelystad. Bij Harderhaven rechtsaf richting Walibi. Na 2 km linksaf richting Lelystad. 500 meter verder weer linksaf richting natuurkampeerterrein De Gaper. De parkeerplaats ligt direct rechts.

  Oostelijk Flevoland

  Nieuws van de boswachter

  Direct naar

  logo