Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Natuurgebieden Oostelijk Flevoland

Oostelijk Flevoland

Oostelijk Flevoland

Welkom in Oostelijk Flevoland

Harderbos, Harderbroek en Kievitslanden vormen samen een groene oase aan de oever van het Veluwemeer bij Harderwijk. Met bossen, ruige moerassen, vogelrijke plassen en soortenrijk grasland is de Harderhoek het meest gevarieerde en volwassen natuurgebied van Flevoland.

Natuurmonumenten

Boswachter van dit gebied

Meer over Oostelijk Flevoland

Over het gebied

De drie gebieden, samen ook wel Harderhoek genoemd, liggen aan de oever van het Veluwemeer, tussen Biddinghuizen en Zeewolde. In 1968 zijn hier de eerste populierenbossen aangelegd op de voormalige Zuiderzeebodem. Van deze eentonige productiebossen maakt Natuurmonumenten nieuwe natuur. Natuur die steeds mooier, afwisselender en indrukwekkender wordt. Kom hier genieten van het bloesemrijke voorjaar, volg op afstand een jagende kiekendief of zoek de reeën in het open veld!

Broedvogels

Dit landschap trekt steeds beschermde vogels, schuwe zoogdieren en bijzondere amfibieën en hagedissen aan. In Harderhoek broeden meer dan negentig verschillende vogelsoorten, zoals roerdomp, krooneend, wielewaal, snor en baardmannetje. Ook de lepelaar, tureluur, ijsvogel en watersnip worden hier geregeld gezien.

Beverburchten

Natuurmonumenten

Zoogdieren als vos, ree bunzing, haas en hermelijnverschuilen zich in het bos en bij de bosranden. In de poelen, vaarten en plassen leven kleine watersalamander, groen en bruine kikker. Sinds kort bouwt de bever hier zelfs burchten. In het voorjaar en de zomer vindt u aan de oevers prachtige vlinders en libellen. Verspreid in het gebied groeien beschermde wilde orchideeën en andere kleurrijke bloemen en planten.

Oostelijk Flevoland

De natuurgebieden van Oostelijk Flevoland in een notendop:

  • Harderbos: een gevarieerd bos met ruige moerassen, bloemrijk grasland en vogelrijke plassen
  • Harderbroek: dit moerasgebied is belangrijk voor bedreigde vogels zoals roerdomp, zilverreiger en lepelaar
  • Kievitslanden: dit graslandgebied wordt gebruikt door veel weidevogels
Natuurmonumenten

Direct naar

Oostelijk Flevoland

Nieuws van de boswachter

logo