Ga direct naar inhoud
Nieuws

Broedende reigers op Oosterheide

24 maart 2021 | Miranda Fieret

In een slordige kolonie van zo’n vijf nesten hebben de blauwe reigers op Oosterheide hun ideale broedplek gevonden. En waarom ook niet? Op Oosterheide hebben ze bijna ontbijt op bed; blauwe reigers zijn namelijk dol op alles wat er in sloten en poelen leeft.

Blauwe reiger is druk aan het bouwen.

De plek voor hun nest kiezen ze bij bomen, het liefst op een soort eiland waar rovers van eieren weinig kans hebben. De broedtijd duurt tot mei en ze leggen meestal vier tot zes eieren.

Om de vrouwtjes te verleiden rekken de mannetjes zich uit en zetten hun speciale sierveren op hun schouder en achterhoofd op. Daarbij maken de mannen krassende en grommende geluiden. Het klinkt misschien wat onprettig, maar de dames horen het graag.

Nest bouwen

Het mannetje zoekt takken, riet en waterplanten bij elkaar zodat het vrouwtje het nest kan bouwen. Het nest wordt vaak meerdere jaren gebruikt dus grote kans dat je het volgend jaar weer kan bewonderen!

De vrouwtjes zitten zo’n 23 tot 28 dagen op hun eieren. Anderhalve maand later zijn de jongen ‘vliegvlug’, maar blijven vervolgens nog 10 tot 20 dagen op en bij het nest.

Kraamvisite

Ga je wandelen op Oosterheide? Bedenk dat de dieren die hier wonen tijdens het hele voorjaar extra kwetsbaar zijn. Geniet van de natuur, maar respecteer de huisregels: blijf op de paden, honden aan de lijn en laat geen afval achter.

Miranda Fieret
Miranda Fieret