Ga direct naar inhoud
Nieuws

Broedseizoen op landgoed Oosterheide

21 maart 2023 | Miranda Fieret

Tijdens het broedseizoen is de natuur extra kwetsbaar. Het is dus belangrijk dat je je aan de toegangsregels houdt als je in de natuur bent. We vragen dan ook vriendelijk:
- Blijf op de paden
- Hond aan de lijn
- Laat geen afval achter
Op die manier geniet je van de natuur en de vele dieren die dit gebied rijk is in alle rust hun jongen op laten groeien.

Ree in het bos

De meeste wandelpaden zijn zo aangelegd dat er voldoende rustgebied overblijft waar wilde dieren zich kunnen terugtrekken en tegelijkertijd genoeg ruimte overblijft voor wandelaars, fietsers en ruiters om van de natuur te genieten.

Op landgoed Oosterheide zie je bijvoorbeeld regelmatig reeën. In juli en augustus is het paartijd voor de reeën, de bronst. De jongen worden in mei en juni geboren. Na de geboorte drinken de jonge reetjes melk bij de moeder. Een moeder kan zelfs nog een jong van een andere moeder adopteren en verzorgen. De jonge reetjes zijn makkelijk te herkennen aan de lichte stippen die ze in hun vacht hebben.

Zodra ze een krakend takje horen, staat ze stokstijf stil. Twee prachtige bruine ogen kijken je aan en ze zullen zich niet snel verroeren. Dat zit echt in de natuur; reeën raken snel in paniek. Daarom is het heel belangrijk om de hond aan de lijn te houden. Als een loslopende hond op hen afkomt, kunnen reeën uit paniek wegrennen waardoor ze zich soms letterlijk ‘dood lopen’. Ook als een hond aan een jong heeft gesnuffeld kan het al gevolgen hebben. De moeder ruikt de hond en durft niet terug te keren. Het jong sterft uiteindelijk van de honger.

Op kraamvisite

Wie op kraamvisite gaat, weet dat rust, hygiëne en een beetje afstand belangrijk zijn voor een kersvers gezin. De kraamkamers van Moeder Natuur vragen om exact hetzelfde. In veel gebieden hangen daarom sinds deze week posters met de tekst ‘Welkom in de kraamkamer van Moeder Natuur’. Natuurmonumenten wil hiermee bezoekers verwelkomen en tegelijkertijd wijzen op de kwetsbaarheid van de plek waar ze zijn. Het broedseizoen duurt van 15 maart tot 15 juli.

 

Miranda Fieret
Miranda Fieret