Ga direct naar inhoud
Nieuws

Buurt Vrachelen werkt mee in de natuur

03 februari 2023 | Miranda Fieret

De bewoners helpen de boswachter een handje mee. Naast afval rapen, zijn ze nu bezig met het open maken van de paddenpoel.

Werkzaamheden vlindervallei

“We hadden al regelmatig contact met natuurmonumenten”, vertelt Hans vanuit zijn woning in Vrachelen. “Zo zijn we op de hoogte wat er allemaal gebeurt aan werk in de natuur en waarom het nodig is”. En andersom geldt dat ook; want de bewoners informeren de boswachter regelmatig over wat er gebeurt in de omgeving.

Hans ziet veel dieren rondom de poel. “De padden kun je in mei-juni goed horen, dat zijn er echt veel. Maar ik zie ook ijsvogels, de vos en ook veel reigers. Die houden wel van een lekkere pad of kikker”.

Hij heeft vanuit zijn huiskamer een prachtig uitzicht op de paddenpoel. “Er is nu acht jaar geleden gesnoeid, dus er is wel weer wat nodig. Alleen staat een grootschalige snoeibeurt pas over een paar jaar op de planning. We hebben daarom aangeboden om hier een handje in te helpen”. Inmiddels zijn de bewoners al twee keer bij elkaar gekomen. Er is een houtwalletje gemaakt en nu wordt de paddenpoel weer meer open gemaakt. “Er is ook wat open zand, ideaal voor de solitaire bijen. Erg leuk om zo bij te dragen aan de biodiversiteit van je eigen omgeving”.

Foto: Een helpende hand van Kees (met pet) en Paul. Verder waren Jan en Hans ook bezig. Annie en Ad zorgden voor de koffie.

Miranda Fieret
Miranda Fieret