Nieuws van de boswachter

Loslopende hond bijt reekalfje dood

25 juni 2015 | Susanne Blommaert

Tijdens zijn toezichtronde op Oud Groevenbeek deed boswachter Nico Nelis een akelige vondst. Er lag een reekalfje, dat doodgebeten bleek te zijn door een loslopende hond.

Loslopende hond bijt reekalfje dood

Zoals vaker deed boswachter Nico zijn toezichtronde op landgoed Oud Groevenbeek. Bij het vinden van het dode ree was het al snel duidelijk dat het dier geen prettig einde had gekregen. “Een trieste ontdekking,” vindt Nico. “Het diertje was maximaal twee weken oud”.

Kwetsbaar

Jonge reetjes kunnen de eerste weken nog niet hard rennen. De moeder zoekt daarom een rustig plekje voor haar jongen terwijl ze zelf eten kan zoeken. De kalfjes zijn op dat moment het meest kwetsbaar. Als een hond zo’n jong diertje vindt, is het vrijwel kansloos. Dat is het instinct van honden.

Regels

"Dit is een van de redenen dat honden aan de lijn moeten. We hebben deze regel echt niet bedacht om honden en hun baasjes te pesten”. In de natuurgebieden van Natuurmonumenten zijn honden van harte welkom: aangelijnd. Loslopen, ravotten en rondrennen kunnen de dieren in losloopgebieden die speciaal daarvoor zijn aangewezen. Ook grenzend aan Oud Groevenbeek, de Groevenbeekse heide, is zo’n hondenlosloopgebied.

placeholder

Reekalf op Oud Groevenbeek, doodgebeten door een loslopende hondFotograaf: Nico NelisBron: Natuurmonumenten

Spreek elkaar aan!

Toch blijkt telkens weer dat deze boodschap genegeerd wordt. Nico: “Er zijn gevallen bekend van vluchtende reeën die zich in rasters stuk lopen of drukke wegen oversteken met alle mogelijke gevolgen. Aan ons de taak om de dieren in onze natuurgebieden hiervoor te beschermen. En dat is al mogelijk met een klein verzoek: houd uw hond alstublieft aan de lijn. Ik hoop ook dat mensen ons willen helpen door zelf baasjes van loslopende honden aan te spreken. En als het dan nog niet lukt, zit er voor ons niets anders op dan streng op te treden tegen mensen die hun hond niet aan de lijn hebben.”

Susanne Blommaert
Susanne Blommaert
logo