Ga direct naar inhoud
Nieuws

Voorbereidingen op vroeg maaien

28 april 2023 | Miranda Fieret

De meeste graslanden worden later in het jaar gemaaid, maar er zijn stukjes die extra zorg nodig hebben. Daar staat bijvoorbeeld heel veel ‘witbol’. Deze soort bloeit vóórdat zomerkruiden gaan bloeien. Zonde, want die zomerkruiden komen hierdoor niet goed op. Uiteraard willen we dat dieren rustig kunnen broeden en niet worden opgeschrikt door een maaimachine. Door de broedlocaties te markeren, weten we precies waar we wel en niet kunnen maaien.

Vroeg maaien

Boswachters lopen voorzichtig de aangewezen graslanden af, op zoek naar dieren, voordat er gemaaid wordt. Ook zetten we een drone in. Dankzij warmtebeelden kunnen we zien waar een mogelijke broedplaats is. Deze drone is zo accuraat dat zelfs een vers vossenplasje oplicht in het veld. Boswachters gaan deze periode dus extra vroeg op pad. En als het goed is, worden we in de zomer beloond met prachtige bloemen!

Waarom vroeg maaien?

Door vroeg te maaien, dringen we witbol actief terug zodat er ruimte is voor latere soorten bloemen en kruiden. Bovendien zorgt ‘vroeg maaien’ voor een extra voordeeltje. Vóór de bloei zitten er ook veel voedingsstoffen in de stengel. Als je de witbol dan maait, trekt die voeding dus niet meer de bodem in. Want een voedselrijke grond is lang niet altijd goed. Op deze manier kunnen zeldzamere bloemen beter groeien. Denk bijvoorbeeld aan brunel, scherpe boterbloem en margriet.

Door stukken vroeg in het jaar te maaien krijg je meer variatie. Als de meeste kruiden in het ene grasland uitgebloeid zijn, is de kans groot dat het vroeg gemaaide grasland dan juist in bloei komt. Zo ontstaan er warme, luwe plekken voor vlinders en zijn er meer bloemen voor insecten.

 

Miranda Fieret
Miranda Fieret