Ga direct naar inhoud
Nieuws

Start realisatie nieuwe natuur in Polder Groot-Mijdrecht

04 juli 2018 | Olga Ekelenkamp

In navolging op Waverhoek, worden er in polder Groot-Mijdrecht nog twee moerasblokken ingericht.

Moerasblokken Polder Groot-Mijdrecht

Polder Groot-Mijdrecht krijgt er nieuwe natte natuur bij. Ná de inrichting van Waverhoek in 2006, start de provincie Utrecht met de realisatie van twee nieuwe moerasblokken. Op woensdag 4 juli heeft gedeputeerde Mirjam Maasdam het startschot gegeven voor de werkzaamheden. Naar verwachting zal het nieuwe stuk natuur dit najaar worden opgeleverd.

Partners

Er zijn verschillende partners betrokken bij de realisatie van de nieuwe natuur: de provincie Utrecht, Natuurmonumenten (eigenaar van de percelen), gemeente Ronde Venen, Waterschap AGV en een bewonersdelegatie. Samen is er gezocht naar een goede manier om zowel natuur als waterberging en landbouw een plek te geven in dit gebied.

Moerasvogels, amfibieën en insecten

Als het gaat om de inrichting van het gebied, is er gezamenlijk gekozen voor een zogenaamde ‘versoberde veenribbenvariant’. De twee belangrijkste functies zijn daarbij het bergen van water en het ontwikkelen van natte natuur voor moerasvogels, amfibieën en insecten. Het voordeel van dit plan is dat alle bewoners op hun huidige plek kunnen blijven wonen. Nadeel is dat er minder natuur wordt gerealiseerd dan aanvankelijk gepland. Eind 2012 is de inrichting van de twee moerasblokken met de partners vastgelegd in ‘Het Pact van Poldertrots’.

Boswachter Olga Ekelenkamp
Olga Ekelenkamp