Ga direct naar inhoud
Nieuws

Impuls voor landschap en natuur bij Hoge Broek (Raalte)

18 november 2019 | Jantine Wesselink

Bij natuurgebied Hoge Broek van Natuurmonumenten in Raalte werken we momenteel aan het onderhoud van houtwallen, bermen en sloten. Een mooie samenwerking tussen gemeente Raalte en Natuurmonumenten, waarbij we cultuurhistorie in ere houden, de natuur meer ruimte geven en zorgen dat de wegen veilig blijven.

Reeën in de koude ochtendmist

Details werkzaamheden

De werkzaamheden zijn vandaag gestart en vinden plaats ter hoogte van de Krieghuisweg en Wolthaarsdijk Westzijde. We verwachten maximaal 4 weken bezig te zijn. De overlast voor verkeer en omwonenden proberen we tot een minimum te beperken.

Voor natuur, landschap en cultuurhistorie

De eikenhakhoutwallen stammen al uit de middeleeuwen. Men had toen simpelweg hout nodig voor oven en gereedschap. Tegenwoordig heeft eikenhakhout een hoge landschappelijke -, cultuurhistorische én natuurwaarde. Zo vinden vogels als geelgors, hazen en reeën er een veilige slaapplek.

Parnassia

De pasnassia staat symbool voor het burgerinitiatief van IVN Raalte om de bijzondere natuur in het Hoge Broek velig te stellen

Wijds uitzicht op natuurparel

Bezoekers en bewoners kunnen volgend voorjaar weer volop genieten van het prille voorjaarsgroen en wijds uitzicht over het Hoge Broek. Natuurmonumenten werkt er overigens nauw samen met IVN Raalte aan de ontwikkeling en versterking van de unieke natuur. Hoge Broek mag namelijk ook wel een natuurparel worden genoemd, vanwege de vele zeldzame en kwetsbare planten.

2023 Jantine Wesselink
Jantine Wesselink