Ga direct naar inhoud
Natuurgebied

Richel

  Wadtoren Richel, van april tot september bewoond door wadwachters

  Welkom op Richel

  Zandplaat Richel, ten zuidoosten van Vlieland, is bij laag water deels toegankelijk. De hogere delen zijn gereserveerd als broed- en rustplaats voor vogels zoals wulp, kanoetstrandloper en bontbekplevier. Ook liggen hier vaak grijze zeehonden.

  Jan Willem de Zwart
  Jan Willem Zwart

  Boswachter van dit gebied

  Meer over Richel
 • Over het gebied

  Richel is een zandplaat ten zuidoosten van Vlieland. Het gebied lijkt leeg, maar er rusten veel vogels en zeehonden. 's Zomers geven wadwachters voorlichting over Richel aan de opvarenden van droogvallende schepen. De wadwachters doen dit vanuit een drijvend ponton.

  De zandplaat is bij laag water deels toegankelijk. De hogere delen zijn gereserveerd als broed- en rustplaats voor vogels, zoals wulp, kanoetstrandloper en bontbekplevier. Ook liggen hier vaak de grijze zeehonden. Het gesloten gebied is aangegeven met gele borden. Daarbuiten kun je gedurende laag water een wandeling maken en van het eilandje genieten.

  Wadwachters

  Richel wordt van april tot september bevolkt door wadwachters; vrijwilligers die voorlichting geven over Richel en het belang ervan voor de vogels en hoe je er van kunt genieten. Als je droogvalt bij Richel kom je ze misschien wel tegen! 

  Wadwachter op wadtoren Richel

  Wadwachter op de wadtoren Richel

  Erecode voor wadvaarders 

  Om de unieke Waddennatuur te beschermen is op initiatief van vele natuurorganisaties de erecode voor Wadvaarders opgesteld. De erecode geldt voor iedereen op het Wad, zoals opvarenden van schepen, kanovaarders, wadlopers en vogelaars. Natuurmonumenten ondersteunt de erecode van harte. 

  Word Waddenfan

  Ook waddenfan? Op onze Facebook pagina Waddenfans vind je regelmatig prachtige foto's en leuke reacties op allerlei vragen, foto's en artikelen. Word ook fan.

  Bezoekersinformatie

  Bereikbaarheid

  Richel

  Wat wij hier doen

  Wadwachters

  Op Richel verblijven van april tot en met augustus vrijwillige wadwachters. Ze zijn 24 uur per dag aanwezig. Hun voornaamste taak is het verwelkomen en voorlichten van bezoekers die op Richel droogvallen met een schip. Ze schrijven regelmatig een blog over hun ervaringen. Deze blogs vind je terug onder het kopje 'Nieuws'.

  Erecode van het wad