Ga direct naar inhoud
Nieuws van de boswachter

Week 23: Bijzondere ontmoetingen in de zon.

28 juni 2018 | Sanne van Gemerden

We hebben weer een fantastische week op Richel beleefd. Onze aankomst was een stuk vriendelijker dan vorig jaar, toen we met waadpak en zware bagage de golven moesten trotseren. Bij aankomst viel op dat de zand- en schelpenbank aan de oostkant fors was gegroeid in een jaar tijd. Mét broedende visdiefjes, een geweldige ontvangst!

visdiefje

Het was het mooi weer. Opvallend was wel hoe weinig vogels de vloedlijn volgde. Vorig jaar leek het wel veel drukker met vogels? Heeft het warme voorjaar hier iets mee te maken? Bovendien misten we de grote groep eidereenden die vorig jaar rond de mosselbank bivakkeerden. Halverwege de week rolde de mist vanaf Vlieland aan, een bijzonder natuurverschijnsel. Waarschijnlijk kregen we daarom ‘s avonds bezoek van een huiszwaluw. Hij zal de richting even kwijt zijn geraakt en zocht een rustpunt in de grijze Waddenzee.

Laag water op Richel

Laag water op Richel

foto Akke de Boer-Tiemes

Genieten was het om tijdens een wandeling op weg naar een droogvallend schip het opvallende, knerpende geluid van de grote sterns te horen. De laatste morgen ontwaarde ik zelfs een paartje dwergsterns, ze hadden hun territorium ergens op de hogere zand- en schelpenbank.

grote stern

Grote stern met visje

foto NAMO

Een paar keer per week gaat de  bruine vloot op reis. Dan stromen de havens van Vlieland, Terschelling en Harlingen leeg. Elke keer weer een indrukwekkend gezicht al die zeilen en prachtige oude vaartuigen. Je kunt je op dat moment een klein beetje voorstellen hoe het voelt als de vijand met de oorlogsvloot vroeger op je afkwam. Een groot verschil met maandagmorgen vroeg als de vissersvloot de haven van Harlingen verlaat. Met veel geluid en licht gaan ongeveer vijf-en-twintig garnalenvissers richting de Noordzee.

droogvallende schepen op Richel

Droogvallende schepen op Richel

Akke de Boer-Tiemes

Heel veel droogvallers waren er niet. Enkele schepen met Duitse scholieren en een paar met een familie- of bedrijfsuitje. Alle schippers hadden de goede instructie aan de strandlopers mee gegeven. Een paar wad liefhebbers vielen zover mogelijk van de toren droog. Toch nog op bezoek gegaan en dat leverde een leuke ontmoeting op. De bezoekers gaven graag hun mening over de landschapsvervuiling van “onze” wadtoren. Ja, er zit wat in natuurlijk! Aan de andere kant merken we dat de aanwezigheid van wadwachters op Richel ervoor zorgt dat er veel minder verstoring  en natuurschade is door bezoekers. Dat is winst voor de natuur en de vogels in het bijzonder. Dan is het tijdelijke huisje waarin we slapen misschien niet zo mooi, maar wel een mooie oplossing!-

Wadwachter Jelle op Richel

Wadwachter op Richel

foto Akke de Boer-Tiemes

Sanne van Gemerden
Sanne van Gemerden