Wereldse smaak met producten van de Rotterdamse boer: ingeblikte, lokale en duurzame maaltijden bij Mixblik
Bij Mixblik maken vrouwen met een migratie-achtergrond heerlijke ingeblikte maaltijden met – zo veel mogelijk – lokale en duurzame producten. Eritrese silsi, humus of linzenstoof. “Veel van de producten die we gebruiken worden rondom Rotterdam geteeld. De tegenstelling met waar de vrouwen vandaan komen, kan niet groter!”, vertelt mede-oprichtster Iris van Beers van Mixblik in Rotterdam.
Twee jaar geleden begon het bij Iris van Beers en Esther van der Hoeven te kriebelen: “We wilden wat voor en met vrouwen doen, specifiek voor vrouwen met een migratieachtergrond. En we wilden ondernemen, zo is het idee geboren”. Iris en Esther zijn altijd actief geweest in de maatschappelijke sector. Vanuit een eerder project kenden zij dan ook een aantal vluchtelingenvrouwen waarmee ze veel gesprekken voerden: over eten en het belang van samen een maaltijd delen. Maar ook over de moeilijkheid om een baan te vinden. Iris vertelt: “Daar wilden wij hen bij helpen. Hieruit is het idee voor Mixblik ontstaan. Een combinatie van koken, leren en werken in een veilige omgeving.”
Vrouwen een kans bieden met ingeblikte, duurzame en lokale maaltijden
Iris en Esther begonnen aan het waarmaken van hun droom: zoveel mogelijk vrouwen een kans bieden. Dat doen we door ingeblikte, duurzame en lokaal geproduceerde maaltijden te maken én te verkopen. “We hebben nu een groep van 15 dames. Dat zijn lang niet meer alleen vluchtelingenvrouwen, maar ook vrouwen met een andere migratie-achtergrond. Ze komen overal vandaan: Eritrea, Syrië, Congo, Kaap Verdië, Vietnam en ga zo maar door.” Samen oefenen ze de Nederlandse taal in de keuken.
Koken, leren en werken
Hoe de combinatie van koken, leren en werken eruit ziet? Iris vertelt: “De vrouwen krijgen ongeveer 2 uur per dag les en kunnen een dagdeel werken. Het is een groep die weinig kansen in eigen land heeft gekregen en nu ook weer in Nederland krijgt. We hopen op deze manier een opstapje te creëren. We verzorgen lessen in Nederlandse taal, EHBO of voedselveiligheid. Maar ook betrekken we ze niet alleen bij het koken, maar ook de administratie, inkoop en logistiek van het bedrijf. Ons ultieme doel is dat de vrouwen met een geschikte opleiding of werk starten na afloop van het traject. Dan kan binnen of buiten Mixblik zijn. Twee dames uit het leerwerktraject komen nu namelijk bij ons in dienst.”
Boerenleven als tweede natuur
Opmerkelijk is dat veel van de dames het lastig vinden hun eigen kwaliteiten te zien, ze hebben dit nooit geleerd. “Een van de Syrische vrouwen hier heeft ontzettend veel kennis van planten en het boerenleven. Dat kan hartstikke waardevol zijn, maar voor haar is het zo’n tweede natuur en hoorde het bij het leven in het dorp. Zij ziet dat op een andere manier en is daar heel bescheiden in”, legt Iris uit.
Dat de vrouwen ontzettend veel van elkaar leren wordt snel duidelijk. De gesprekken die ze voeren tijdens het koken, inblikken of op een bankje in de zon zijn ontzettend leuk en leerzaam, volgens Iris. “Zo vergelijken we wel eens het verschil tussen een boerderij in Afrika en een boerderij in Nederland. Een meisje vertelde dat ze altijd ging wandelen met haar twee kamelen. Ik vroeg: ben je niet bang voor die grote kamelen? Maar dat was ze helemaal niet. Het zijn net koeien, maar dan met twee bulten.”
Wereldse smaak met producten van de Rotterdamse boer
Bij het inblikken van de gerechten, wordt alles helemaal zelf gemaakt door de vrouwen. Van het snijden van de uien, het koken van de kikkererwten tot het roeren van de Eritrese silsi. “Veel van de ingrediënten die we gebruiken, worden gewoon in Nederland geteeld. De tegenstelling met waar de vrouwen vandaan komen, kan niet groter! Maar andersom geldt ook dat sommige producten helemaal niet zo typisch Nederlands zijn. Zo wordt boerenkool gezien als oer-Hollandse pot, maar in Eritrea koken ze hartstikke veel met boerenkool! Er gaat letterlijk een wereld voor je open na gesprekken met de vrouwen.”
Snuffelen in ieders culinaire achtergrond
Een sociale onderneming dat lokaal, duurzaam en veganistisch opereert. Iris lacht en zegt: “Ja, als Mixblik willen we heel veel. Soms is het een hele uitdaging. Veel van de vrouwen zijn gewend om met vlees te koken. Maar we zoeken altijd naar een twist om geen dierlijke producten te gebruiken. Dat kan al heel simpel: zo is een deel van de mensen in Eritrea ortohodox-christelijk. Vasten hoort bij hun cultuur, en tijdens de vastperiode gebruiken ze geen dierlijke producten. Doordat het vrij normaal is om soms maandenlang geen vlees te eten, hebben ze ook een heel veganistische keuken. Het is ontzettend leerzaam om zo te onderzoeken hoe je op één lijn komt met elkaar. We snuffelen graag in ieders culinaire achtergrond, zo komen we samen tot wat we gaan maken en inblikken.”
“Sociaal én duurzaam, dat kan toch niet zonder elkaar?”
Waarom is het koken met lokale en biologische producten zo belangrijk voor jullie? “Ik kan een heel lang verhaal vertellen, maar het is eigenlijk heel simpel”, legt Iris uit. “Esther en ik houden gewoon van de natuur. Het is voor ons een basisvoorwaarde: wat we doen mag de natuur niet schaden. Ik kan mij ook niet voorstellen dat je de wereld wilt beteren op sociaal vlak, maar dat je qua duurzaamheid niets doet. Het kan in onze beleving én én.”
Tomaten, uien en wortels van Boerderij Landzicht
Dat wil natuurlijk niet zeggen dat het geen zoektocht is geweest. “We kiezen nu voor onze producten de beste optie voorhanden. Ik schat dat zo’n 80% van de inkoop biologisch is, alle groenten zijn lokaal en de peulvruchten zo veel als mogelijk.” Mixblik koopt haar producten in via Boerderij Landzicht in Strijen. Hier hebben ze bewust voor gekozen. Omdat het biologisch is, maar ook gemakkelijk. “Naast de biologische groentepakketten voor consumenten heeft Landzicht ook een businesstak. Op deze manier kunnen wij gemakkelijk onze tomaten, uien en wortels van verschillende leveranciers op één punt bestellen.” Enkele ingrediënten moeten wel geïmporteerd worden, waarbij gezocht wordt naar de meest duurzame optie.
Blik = duurzaam
Er is volgens Iris nog veel onwetendheid over ingeblikt voedsel. “Veel mensen denken dat blik niet duurzaam is, dat vers eten gezonder is. Maar ook vers eten kan bespoten worden of de hele wereld over vliegen om op bestemming te komen. Blik is juist hartstikke duurzaam! Niet alleen kan het gerecycled worden, maar ook gaat er minder voedsel verloren en is het langer houdbaar. In de toekomst hopen we nog meer seizoensgericht te gaan werken. Zo kun je in het seizoen dat er veel productie is, veel conserveren en kun je dit het hele jaar door gebruiken.”
Bestel Mixblik via de webshop of Rechtstreex!
Ben je benieuwd geworden naar de heerlijke gerechten van de dames van Mixblik? Via de webshop of Rechtstreex bestel je diverse blikken voedsel, zoals de silsa en humus, of de heerlijk samosa’s!
Rotterdam de boer op!
Samen met tal van partners stimuleert Natuurmonumenten de afzet ín Rotterdam van natuurinclusieve producten uit de boerenlandschappen rondom de stad. Dat doen we met steun van de Nationale Postcode Loterij, in het project ‘Rotterdam de boer op!’. Met boeren, ketenpartijen, (online) supermarkten en ondernemers werken we aan meer biodiversiteit op het platteland, eerlijk geproduceerd regionaal eten gemakkelijk verkrijgbaar in de stad en een gezonde bedrijfsvoering voor boeren. Mixblik is een prachtig initiatief dat we als Rotterdam de boer op! een warm hart toedragen, waar we graag mee samenwerken en waar we verkennen hoe we elkaar kunnen versterken.