Nieuws van de boswachter

Kom kijken naar Rembrandts Marten en Oopjen

06 september 2016 | Astrid Schoenmaker

Op Open Monumentendag hangen de schilderijen, nu als replica's, weer even op Schaep en Burgh.

Kom kijken naar Rembrandts Marten en Oopjen

Stad en land

Amsterdam en 's-Graveland waren in de Gouden Eeuw onlosmakelijk met elkaar verbonden. Rijke kooplieden verbleven 's zomers in hun luxe verblijven buiten de stad. Elk jaar verhuisden ze met de mooiste stukken uit hun inventaris naar 's-Graveland. Zo hingen destijds de schilderijen Marten Soolmans en Oopjen Coppit van Rembrandt regelmatig op Schaep en Burgh. Deze buitenplaats, nu kantoor van Natuurmonumenten, diende van 1815 tot 1877 als buitenverblijf van het echtpaar Anna van Winter en Willem van Loon. De schilderijen kwamen ieder voorjaar met de trekschuit van het stadspaleis aan de Herengracht naar 's-Graveland.

placeholder

Levensgroot in beeld

Natuurmonumenten toont levensgrote reproducties van de schilderijen. Precies op de plek waar ze ooit hingen, in de pronkzaal van Schaep en Burg. Op Open Monumentendag is de benedenverdieping (Tienhovenzaal en Thijssezaal) opengesteld.

Museum van Loon

In samenwerking met het Amsterdamse Museum Van Loon aan de Keizersgracht tonen wij de geschiedenis van de roemrijke familie Van Loon in woord en beeld.

Praktische informatie

Adres: Schaep en Burgh - Noordereinde 60 te ’s-Graveland

Datum: zondag 11 september

Tijden: 11.00 tot 16.00 uur

Parkeren is mogelijk op deze locaties:

Toegang: gratis

Astrid Schoenmaker
logo