Ga direct naar inhoud
Nieuws

Vrijwillige boswachters gezocht voor buitenplaatsen

12 april 2022

We zoeken versterking voor ons team vrijwillige boswachters op de 's-Gravelandse Buitenplaatsen. Wat deze functie precies inhoudt? Bart Gerrits is al bijna tien jaar actief als vrijwillige boswachter in het gebied en vertelt graag over zijn ervaringen.

Bart Gerrits
  • Waarom ben je vrijwillige boswachter geworden?

“Ik zag in de krant dat Natuurmonumenten op zoek was naar vrijwillige boswachters voor de buitenplaatsen. Ik hou van natuur en cultuurhistorie, en ik wilde mijn eigen omgeving wel wat beter leren kennen. Van origine ben ik vogelaar, maar daar kwam niet zoveel meer van terecht toen ik kinderen kreeg. Dus ik besloot het wat dichterbij huis te zoeken en daar heb ik geen spijt van gehad!

  • Wat spreekt je aan in het boswachter zijn? 

Je leert veel over het gebied en je bent echt onderdeel van de groep vrijwillige boswachters. De vaste bezoekers van de buitenplaatsen herkennen je op een gegeven moment ook. En omdat je altijd met zijn tweeën op pad gaat, leer je veel van elkaar. Binnen de groep heeft iedereen zijn eigen specialisme en dat draag je aan elkaar over. Ik zie nu bijvoorbeeld ook alle dassensporen.

  • Hoe vind je het om gastheer te zijn? 

“De praatjes met bezoekers zijn vaak erg leuk. Je komt mensen tegen die prachtige verhalen over vroeger hebben. Zo sprak ik mensen op Bantam die zich konden herinneren dat het grote landhuis daar stond. Nu zijn er alleen nog een paar traptreden over die verstopt liggen onder een conifeer. Die verhalen kun je weer doorvertellen aan andere bezoekers.

  • Wat is het gekste dat je bent tegenkomen als vrijwillige boswachter?

“Tijdens een dienst kwamen we in het Corversbos een bijl tegen. Een handbijl hing op drie meter hoogte boven het pad in de boom. Hoe deze daar gekomen was, is nog altijd een raadsel. Er heeft zich in ieder geval niemand gemeld die zijn bijl miste…

  • En wat is het mooiste dat je hebt meegemaakt?

“De mooiste herinneringen heb ik toch wel aan de reeën. Ik heb een paar keer geholpen met de reeëntellingen. ’s Ochtends net na zonsopkomst op pad en dat je dan zeventig reeën hebt gezien, dat is echt prachtig! Of met het redden van reekalfjes, voordat de weilanden gemaaid worden. En in de herfst zie je ze dan weer lopen, maar inmiddels een stuk groter. Dat is echt heel bijzonder.

Helaas, we hebben ons team op sterkte en je kunt niet meer reageren. Hou deze webpagina in de gaten voor andere en nieuwe vacatures.

Ree