Ga direct naar inhoud
Nieuws

Zeldzame vleermuis ontdekt op Schaep en Burgh

27 augustus 2019 | Geeke Remmelts

Een bijzondere waarneming op Schaep en Burgh: Marten van Bracht van de vleermuiswerkgroep Noord-Holland stelde deze zomer de allereerste kleine dwergvleermuis vast. Een zeer zeldzame vleermuis in Nederland en een nieuwe soort voor de ’s-Gravelandse Buitenplaatsen.

geluidsopname kleine dwergvleermuis

Ecoloog Luc Hoogenstein is razend enthousiast: “De kleine dwergvleermuis is pas een paar keer waargenomen in Nederland, dus dit is echt een bijzondere waarneming. Dit bevestigt bovendien dat de ’s-Gravelandse Buitenplaatsen van grote waarde zijn als leefgebied voor vleermuizen.” In 2008 werd voor het eerst een kleine dwergvleermuis in Nederland gevonden.

Onderscheid dankzij geluidsopname

De kleine dwergvleermuis (voor kenners: pipistrellus pygmaeus) lijkt veel op zijn grote broer de gewone dwergvleermuis, die in heel Nederland voorkomt. “Beide soorten kun je onderscheiden door hun geluid. Daarom zijn geluidsopnames nodig om te zien of je met een kleine dwergvleermuis te maken hebt”, legt Hoogenstein uit. Van Bracht legde het geluid vast met een batlogger, een recorder waarmee het geluid van vleermuizen wordt opgenomen. De waarneming is bevestigd door vleermuisexpert Carola van den Tempel van de Vleermuiswerkgroep Nederland.

Buitenplaatsen favoriet bij vleermuizen

De ’s-Gravelandse Buitenplaatsen, waartoe Schaep en Burgh behoort, zijn rijk aan vleermuizen. Naast gewone dwergvleermuis, ruige dwergvleermuis, laatvlieger, rosse vleermuis, gewone grootoorvleermuis, baardvleermuis, watervleermuis en franjestaart kan nu ook de kleine dwergvleermuis aan dat rijtje worden toegevoegd. Hoogenstein: “Deze vleermuizen leven van insecten en die heb je op de buitenplaatsen volop dankzij alle waterpartijen. De oude bomenlanen zijn bovendien heel geschikt als jachtgebied. Ook hebben we de oude ijskelder ingericht als winterverblijf voor vleermuizen.”

IJskelder Schaep en Burgh

IJskelder Schaep en Burgh

Ga je mee op OERRR vleermuissafari?

De kleine dwergvleermuis zul je zelf niet zo snel tegenkomen, maar de andere vleermuissoorten op de 's-Gravelandse Buitenplaatsen kun je wel spotten. Ga daarvoor mee op een OERRR vleermuissafari vanaf bezoekerscentrum Gooi en Vechtstreek. 

Meld je hier aan

Geeke Remmelts
Geeke Remmelts

Boswachter Communicatie en Beleven